Bejelentkezve: {bejelentkezve_login_name}
1118 Gazdagréti tér 6. Tel.: 06-1-246-3364 Nyitva: H-P 8-20-ig, Sz: 8-14-ig

   A Szabadpolcon elhelyezett termékek vásárlásakor, minden elköltött 500 forint után egy darab hűségmatricát ajándékozunk vásárlóinknak.

A 18 db matrica gyűjtőfüzetünkben történő összegyűjtését követően egyszeri 10 %-os vásárlási kedvezmény vehető igénybe, ami a szabadpolcon elhelyezett termékekből való egyszeri vásárlás után jár. Ez alól kivételt képeznek akciós termékeink és azok a termékek, amelyeknél jelzésre kerül, hogy nem vesznek részt a kedvezménygyűjtő programunkban.    

Tovább ...

  

SZABAD SZERDÁN SZABAD A VÁSÁR!

Minden hónap első szerdáján, gyógyszertárunk szabadpolcos termékeiből, a helyszínen történő vásárlás esetén

10 % kedvezményt adunk!

A Szabad Szerda akciónk a kedvezményfüzet beváltásával és egyéb akciókkal illetve a házhoz szállítással nem vonható össze, és ezen a napon matricát sem tudunk adni a vásárlásokért.
  

Tovább ...

Budapest területén minden kerületben másnapi kiszállítást vállalunk futárszolgálattal: 999 Ft / kiszállítás

Megrendelését csak munkanapokon, előre egyeztetve 9-17 óra között, az egyeztetett időpontban teljesítjük. Amennyiben rendelését munkanapokon 11 óráig leadja, akkor a feldolgozást még aznap elvégezzük és feladjuk Önnek csomagját. A csomagot a megrendeléstől számított 1-2 munkanapon belül küldjük Önnek, az esetleges késésekért felelősséget nem vállalunk!


Sürgősségi kiszállítás (Budapest, Budaörs, Törökbálint, Érd, Diósd): 3500 Ft / kiszállítás

Megrendelését munkanapokon (9-17-ig) a telefonos egyeztetéstől számított három órán belül teljesítjük.


A nálunk vásárolt termékek kiszállítását, az Ön megbízása alapján, az Arend Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. végzi.   

Tovább ...

  

Vidékről is rendelhet utánvétesen futárszolgálattal!


Az utánvétes továbbítás költsége 3 kg-ig és 50.000 Ft-ig: 1500 Ft/csomag


A csomagot a megrendeléstől számított 1-2 napon belül küldjük Önnek. A kiszállítás munkanapokon 8-18 óra között történik.

A nálunk vásárolt termékek kiszállítását, az Ön megbízása alapján, az Arend Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. végzi.   

Tovább ...

A Gazdagréti Gyógyszertár az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyével végez internetes gyógyszerkereskedelmi tevékenységet.

 Pick-Pack-Pont csomag átvevőhelyek  

  

Az ország 130 városában megtalálható több mint 440 Pick Pack Pont segítségével Ön személyesen is átveheti a megrendelt csomagot.

A megrendelt áru Pick Pack Pont-ba történő megérkezésekor SMS értesítést kap, melyet követően csomagját azonnal átveheti az értesítést követően 7 munkanapon keresztül az üzletek nyitva tartási ideje alatt. A csomagok szombaton, sőt vasárnap is átvehetőek, egészen estig.

  

Tovább ...

 Szerződött egészségpénztárak  

ALLIANZ

egészségpénztár

DIMENZIO

egészségpénztár

GENERÁLI

egészségpénztár

HONVÉD

egészségpénztár

IZYS

egészségpénztár

MEDICINA

egészségpénztár

MEDISMART

egészségpénztár

MKB

egészségpénztár

NAVOSZ

egészségpénztár

OTP

egészségpénztár

PATIKA/ÚJPILLÉR

egészségpénztár

PROVITA

egészségpénztár

PRÉMIUM

egészségpénztár

TEMPO

egészségpénztár

VASUTAS

egészségpénztár

VITAMIN

egészségpénztár

HIRDETÉS

Budapest XI. kerületében, a Gazdagréti téren MAGÁNORVOSI RENDELŐ kiadó.
Érdeklődni a 06-1-246-3364-es telefonszámon lehet.

A védőoltások utáni láz és csillapítása

Sok csecsemő/gyermek és szülő számára a védőoltások – bár szükségesek és hasznosak – egyfajta „mumust” jelentenek. A tűszúrással járó nagy sírások, és az oltást követő – normális válaszreakciónak tekinthető – ún. oltási betegség a kicsiket és a szülőket egyaránt megviselheti.
A kötelező védőoltások beadása után – az oltás típusától függően – levertség, étvágytalanság, aluszékonyság, hányás, hasmenés vagy ingerlékenység léphet fel, és az oltás helyén bőrpír, duzzanat, keményebb terület vagy fájdalom jelentkezhet. Nem ritkán hőemelkedés, esetenként láz alakul ki, amely folyamatos ellenőrzésre és csillapításra szorul,- ez a szülők feladata.

Mikor számíthatunk lázra?

Viszonylag gyakori a láz a csecsemőkori DTPa (DTPa = diftéria-tetanusz-acellurális pertussis komponenseket tartalmazó oltóanyag) + IPV (IPV = inaktivált poliovírus vakcina) + Hib (Hib = Haemophilus influenzae b elleni oltóanyag) oltásokat követően, valamint a Pneumococcus okozta fertőzésektől védő vakcina beadása után (ez utóbbi 2014-től szerepel a kötelező védőoltások sorában). Ezeknél az oltásoknál a beadást követően néhány órával vagy egy nappal később már kialakulhat a hőemelkedés vagy a láz.

Az ún. MMR-oltás esetén: (mumpsz (parotitis epidemica), kanyaró (morbilli), rózsahimlő (rubeola) elleni oltás), mellékhatásként a beadás után jellemzően 7-10 nappal hőemelkedés, láz is felléphet. Bár a tünetek sokkal enyhébbek, mint a természetes betegségeknél és egy-két napnál nem tartanak tovább, az esetlegesen kialakuló láz csillapításra szorul.

Védőoltások okozta láz csillapítása esetén is a lázcsillapításra vonatkozó általános szabályok érvényesek.

Hogyan kell helyesen csillapítani a lázat?

 • megelőzési céllal sose adjunk lázcsillapítót a csecsemőknek, gyermekeknek. Helytelen az, ha a védőoltást követően már azonnal kapja a gyermek a lázcsillapító szert, mielőtt még a láza egyáltalán kialakulhatott volna (oltást követően nem lép fel szükségszerűen minden csecsemőnél, gyermeknél hőemelkedés, láz).
 • lázról akkor beszélünk, ha a végbélben mért hőmérséklet 38,5 °C feletti, ami 38,0 °C feletti, hónaljban mért hőmérsékletnek felel meg. Lázcsillapításra csak ekkor van szükség, az említettnél alacsonyabb mért értékek nem indokolják a lázcsillapítást.
 • nem kell a láz azonnali, tökéletes megszüntetésére törekedni! Az is eredmény, ha a kicsi 39 °C-os hőmérséklete 38 °C-ra csökken.
 • elsősorban paracetamol vagy ibuprofén hatóanyagú készítmények adása ajánlott, ezek vény nélkül megvásárolhatók a gyógyszertárakban. Az említett hatóanyagok láz- és fájdalomcsillapító hatással egyaránt rendelkeznek, az oltást követő esetleges fájdalom csillapításában is szerepük lehet. A készítmények közötti választásnál kérje gyermekorvosa, gyógyszerésze tanácsát!
 • több márkanéven is forgalomban vannak paracetamol, illetve ibuprofén hatóanyagú szuszpenziós készítmények, kúpok. Egyértelműen nem jelenthető ki, hogy egyik hatóanyag „jobb” lenne a másiknál; azok inkább adagolásukban és lehetséges mellékhatásaikban különböznek egymástól. A készítmények legkorábban három hónapos kortól,- de csak öt, illetve hat kilogrammos testtömeg fölött alkalmazhatók.
 • használhatók aminofenazont tartalmazó kúpok is lázcsillapításra, ezeket a vényköteles hatóanyagú gyógyszereket a gyermekorvos írja fel receptre.
 • bármilyen készítményt is alkalmazzon a szülő, mindig a betegtájékoztatóban leírt adagolásnak megfelelően kell azt tenni.
 • a különféle hatóanyagú készítmények, így a paracetamol, az ibuprofén és az aminofenazon egyidejű alkalmazása nem javasolt.
 • a különféle hatóanyagú lázcsillapító gyógyszerek váltott alkalmazása sem javasolt rutinszerűen. Helytelen – de sajnos létező – gyakorlat az, hogy a szülő négyóránként az egyik hatóanyagú szerből, a köztes időszakokban pedig a másik hatóanyagúból ad a gyermekének,- ez a lehetséges gyógyszer-mellékhatások valószínűségét növeli.
 • 10 éves kor alatt szalicilát (acetil-szalicilsav hatóanyag) tartalmú lázcsillapítók használata nem javasolt.
 • magas láz esetén – ami a védőoltásokat követően viszonylag ritka – a gyógyszerek adagolása mellett hűtő fürdőt vagy langyos vizes borogatást (más néven Priznic-et) célszerű használni.
 • hűtő fürdőnél a gyereket 37-38 °C-os fürdővízbe kell ültetni, majd a gyerek lábánál lassanként, fokozatosan hideg vizet kell csorgatni a fürdővízbe, és így lehűteni azt 30-32 °C hőmérsékletűre.
 • borogatáskor egy langyos vízzel benedvesített rongyba kell a gyereket csavarni, nyaktól térdig. A bugyolálást eleinte 10 percenként, később ritkábban kell cserélni. A csuklók hideg vizes rongyba betekerése, vagy a homlokra helyezett vizes zsebkendő nem elegendő a láz hatékony csökkentéséhez.
 • lázas állapotokban a folyadékigény fokozott; a kiszáradás elkerülése érdekében elegendő mennyiségű folyadékhoz kell jutnia a gyermeknek,- ez történhet anyatej, gyümölcslevek, zöldséglevek, tea, víz formájában.
 • amennyiben igen magas láz, esetleg lázgörcs kíséri a csecsemő/gyermek védőoltását, a gyermekorvost azonnal fel kell keresni.

 

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész


Eredeti cikk: A védőoltások utáni láz, és csillapítása