Bejelentkezve: {bejelentkezve_login_name}
1118 Gazdagréti tér 6. Tel.: 06-1-246-3364 Nyitva: H-P 8-20-ig, Sz: 8-14-ig
Katalógus >> Választott termék >> Béres C-vitamin 500mg filmtabletta (30x)
ÜDVÖZÖLJÜK -

Keresés a webpatikában

Kosár tartalom

Érték (Bruttó) összesen: 0 Ft

Termékajánló

DERMEDIC Normacne Bőrhibák Csökkentésére éjsz.krém (40ml)

4.499Ft

Bankkártyás fizetés szolgáltatója:

Simple vásárlói tájékoztató

A Gazdagréti Gyógyszertár az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyével végez internetes gyógyszerkereskedelmi tevékenységet.

Pick-Pack-Pont csomag átvevőhelyek

Az ország 240 településén megtalálható több mint 800 Pick Pack Pont segítségével Ön személyesen is átveheti a megrendelt csomagot.

A megrendelt áru Pick Pack Pont-ba történő megérkezésekor SMS értesítést kap, melyet követően csomagját azonnal átveheti az értesítést követően 7 munkanapon keresztül az üzletek nyitva tartási ideje alatt. A csomagok szombaton, sőt vasárnap is átvehetőek, egészen estig.

A kiválasztott Pick Pack Ponton a készpénzes fizetés mellett a Pick Pack Pontok nagy százalékánál lehetőség van a bankkártyával történő fizetésre is. Megrendelésének átvétele előtt kérjük mindenképpen tájékozódjon, hogy a kiválasztott Pick Pack Pont-ban lehetséges-e bankkártyával kiegyenlítenie számláját.

A részletes boltlistát nyitva tartással és kártyaelfogadási lehetőséggel IDE KLIKKELVE találja.

A Pick Pack Ponton történő átvételnél a megrendelt termékek összértéke nem haladhatja meg a bruttó 127.000 Ft-ot (nettó 100.000 Ft-ot). (Csomagkiadási szabályban változás)

A személyes átvétel minél gyorsabb lebonyolítása érdekében kérjük, nyomtassa ki az automatikus visszaigazoló e-mail értesítést vagy jegyezze fel a rendelés azonosító számát.

A szolgáltatás díja: 1300 Ft.

Pontos nyitvatartási adatokat és a boltokra vonatkozó egyéb információkat a www.pickpackpont.hu/atveteli-pont oldalon talál.

Csomagját a www.pickpackpont.hu/csomagkereso oldalon követheti nyomon.


Ára: 989 Ft
Egységár: 32,97 Ft/db
Kód: 573135

- Vény nélkül kapható gyógyszerek
- Vitamin, Ásványi anyag, Immunerősítő
- C-vitamin

- C-vitamin hiányos állapotok, - Möller-Barlow betegség (vérzésekkel, rachitis-szerű csontelváltozással járó skorbut kisgyermekekben, - fertőző, valamint hűléses megbetegedésekben (pl. közönséges megfázás) a szervezet ellenállóképességének fokozása, - fáradékonyság, tavaszi fáradtság, - caries, parodontosis, - vérzéses állapotok, idiopathiás methemoglobinaemia, - vitaminhiányos táplálkozás, felszívódási zavarok, vasterápia alkalmazásakor a vas felszívódásának fokozása, - legyengült vagy rekonvalens állapot és fokozott aszkorbinsav igény (pl. terhesség, szoptatás, dohányzás, idős kor).

1.         A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE

 

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

 

 

2.         MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

 

500 mg aszkorbinsav filmtablettánként.

A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.

 

 

3.         GYÓGYSZERFORMA

 

Filmtabletta: sárga, oblong alakú kerek, mindkét oldalukon domború felületű filmbevonatú tabletták, mindkét oldalukon felező bemetszéssel ellátva.

Törési felületük csaknem fehér színű.

 

 

4.         KLINIKAI JELLEMZŐK

 

4.1       Terápiás javallatok

 

C-vitamin-hiányos állapotok (skorbut, Möller-Barlow-betegség) kezelésére.

 

4.2       Adagolás és alkalmazás

 

Az aszkorbinsav szokásos adagja felnőtteknek és 10 éves kor feletti gyermekeknek szükséglettől és állapottól függően naponta 100-1000 mg. Maximális napi adag 1000 mg.

Lehetőleg étkezés végén, szétrágás nélkül, bőséges folyadékkal kell bevenni.

 

4.3       Ellenjavallatok

 

A ható- vagy segédanyagokkal szembeni túlérzékenység, vesekőbetegség az anamnézisben (nagyobb adagok esetén). Ritkán előforduló, örökletes galaktóz intoleranciában, Lapp laktáz-hiányban vagy glükóz-galaktóz malabszorpcióban a készítmény nem szedhető.

 

4.4       Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

 

Gyermekeknek 10 éves kor alatt nem ajánlott alkalmazni (lásd 4.2).

Az aszkorbinsav erős redukáló hatása miatt az oxidáción, redukción alapuló laboratóriumi vizsgálatokat (pl. diabetes mellitusban szenvedő betegek vizeletcukor-meghatározását) zavarhatja. Az aszkorbinsav túl nagy adagjai:

- a glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz-hiányban szenvedő betegeknél haemolyticus anaemiát okozhatnak,

- a megemelkedett vasfelszívódás révén növelik a haemochromatosis, sideroblastos anaemia, ill. thalassaemia kialakulásának veszélyét.

Nagy adag C-vitamin hosszú ideig történő alkalmazásakor nő a vesekő kialakulásának veszélye (lásd 4.8).

A tartós megadózis hirtelen abbahagyásakor rebound jelenség léphet fel, következményes hiánytünetekkel.

 

 

 

 

 

4.5       Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

 

Növeli a vas felszívódását, ami nagy dózisok alkalmazásánál veszélyes lehet haemochromatosis, anaemia sideroblastica ill. thalassemia esetén.

Nagy dózisban óvatosan adható együtt dezferoxaminnal (fokozhatja a vas toxicitását főleg a szívben, ezért a kezelés megkezdésékor, az első hónapban nem adható a dezferroxamin C-vitaminnal együtt), mexiletinnel (gyorsíthatja a mexiletin kiválasztását), szalicilátokkal (növelhetik a vesén keresztül kiválasztott aszkorbinsav mennyiségét), diszulfirammal (nagy dózis vagy hosszan tartó aszkorbinsav adagolás gátolhatja a diszulfiram-alkohol kölcsönhatást), réz- és szeléntartalmú készítményekkel (nagy adag aszkorbinsav gátolja felszívódásukat), antikoagulánsokkal (a kumarin és indándion-származékok gastrointestinalis felszívódásának erős csökkenése miatt, igen magas napi C-vitamin dózisoknál).

Nagy adag aszkorbinsav a vizelet pH jának csökkentésével a savas karakterű hatóanyagok reszorpcióját növelheti, illetve a bázikus hatóanyagok újra felszívódását csökkentheti.

Nagy adagok megzavarhatják a vizeletből történő glükóz kimutatását. Zavarhatja a plazma etinilösztradiol, a szérum transzamináz, laktát-dehidrogenáz, bilirubin meghatározását. Fals negatív eredményt okozhat okkult vérzés lehetőségét vizsgáló tesztnél.

 

4.6       Terhesség és szoptatás

 

C-vitaminnal terhességben nem végeztek kliniaki vizsgálatokat. Terhesség, ill. szoptatás idején a javasolt napi C-vitamin adag (60-100 mg) bevitele kapcsán nem számoltak be káros hatások előfordulásáról. Az aszkorbinsav átjut a placentán. A terhesség idején naponta nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztása a magzat számára ártalmas lehet. Az aszkorbinsav kiválasztódik az anyatejbe.

 

4.7       A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

 

A javasolt adagolásban alkalmazva ilyen hatások nem ismertek.

 

4.8       Nemkívánatos hatások, mellékhatások

 

Nagy adagok hosszú ideig tartó alkalmazása során - elsősorban ha a napi C-vitaminbevitel meghaladja az 1000 mg-ot - gyomorégés, hányinger, hasmenés léphet fel és megnövekedhet a vesekő (oxalát)-képződésének veszélye. Ezért nagy dózisok bevitele mérlegelendő, különösen daganatos betegségek esetén, illetve, akiknek az anamnézisében bármilyen vesebetegség szerepel.

 

4.9       Túladagolás

 

Az aszkorbinsav vízben oldódó vitamin, ezért a szükségleten felüli mennyiség a vizelettel és a széklettel kiürül a szervezetből.

Túladagolás tünetei: lásd 4.8 pont.

Ha túladagolás előfordul, bőséges folyadékfogyasztás szükséges.

 

 

5.         FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

 

5.1       Farmakodinámiás tulajdonságok

 

Farmakoterápiás csoport: Vitaminok

ATC-kód: A 11 G A01

 

Az aszkorbinsav vízben oldódó, erős antioxidáns tulajdonságú vitamin, minden testszövetben előfordul. Legfontosabb funkciója a kollagén, a glycoproteinek, az extracelluláris matrix organikus anyagainak szintéziséhez, a sebgyógyuláshoz, a kapillárisok megfelelő permeabilitásának fenntartásához kapcsolódik. Aszkorbinsavat igényel a folát-tetrahidrofolát konverzió, a karnitin és egyes kortikoszteroidok bioszintézise. A gyomor-bélrendszerben a vas redukálásával elengedhetetlen annak felszívódásához. Súlyos aszkorbinsav-hiány (skorbut, Möller-Barlow-betegség) ma már ritkán fordul elő. Aspecifikus tüneteket (a kapillárisok fragilitása, vérzések, a sebgyógyulás lassulása, fog- és csontképződési zavarok, a szervezet ellenálló képességének csökkenése)okozó enyhébb vitaminhiány leggyakrabban a hiányos táplálkozás esetén, vagy a fokozott aszkorbinsav-igénnyel járó állapotokban fordul elő: kimerültség, étvágytalanság, gyengeség, fáradékonyság, tavaszi fáradtság, jelentős fizikai igénybevétel, dohányzás, oralis anticoncipiens szedése, valamint betegségeket, sérüléseket és műtéteket követő lábadozási időszakok, ill. terhesség és szoptatás. Megnövekedett C-vitamin szükséglet jellemző felszívódási zavarral vagy fokozott vitaminvesztéssel járó állapotokra (égés, haemodialysis, mucoviscidosis, gyulladásos bélbetegségek, gyomor-bélrendszeri műtétek).

 

5.2       Farmakokinetikai tulajdonságok

 

A C-vitamin per os alkalmazás során aktív transzporttal szívódik fel a gastrointestinalis rendszerben, a felszívódás mértéke csökken ez utóbbi rendszer betegségeiben és nagy dózisok esetén. A szervezet teljes aszkorbinsav készlete kb. 1000-1500 mg, a napi felhasználás 30-45 mg, amelynek 3-4 %-a reverzibilis módon dehidro-aszkorbinsavvá oxidálódik.

Megoszlik a szervezet folyadéktereiben és szöveteiben, elsősorban a mirigyes szervek tárolják. Átjut a placentán és bekerül az anyatejbe is. Kis mennyiségben inaktív metabolitok képződnek - aszkorbinsav-2-szulfát és oxalát - melyek a vizelettel kiürülnek. A szervezet raktárainak telítettsége esetén a további C-vitamin mennyisége változatlan formában kiválasztódik a vizeletbe.

 

5.3       A preklinikai biztonságossági vizsgálatok eredményei

 

A toxicitási vizsgálatok (patkány, egér, tengeri malac) szerint az aszkorbinsavra igen magas LD50 értékek jellemzők, ezek a vegyület alacsony toxicitására utalnak. A szubakut expozíció során enyhe szisztémás toxikus hatások jellemzők (csont metabolizáció érintett: a kollagén metabolizációja és a hidroxiprolin exkréciója fokozódik). A C-vitamin 1 g/kg dózisig nem fötotoxikus és teratogén. A genotoxikológiai és karcinogenitás vizsgálatok szerint a C-vitamin nem mutagén és nem karcinogén.

 

 

6.         GYÓGYSZERÉSZETI jellemzők

 

6.1       Segédanyagok felsorolása

 

Etil-cellulóz, magnézium-sztearát, mikrokristályos cellulóz, mannit.

Bevonat: „Opadry 113 9 G22507 yellow" [„Quinoline yellow Al-lake" (E 104), „Sunset yellow Al-lake" (E 110), vas-oxid (E 172), titán-dioxid (E 171), triacetin, makrogol 3000, hipromellóz, laktóz-monohidrát], aceszulfám-kálium (E 950), karnaubaviasz.

 

6.2       Inkompatibilitások

 

Nincs adat.

 

6.3       Felhasználhatósági időtartam

 

2 év

 

6.4       Különleges tárolási előírások

 

Legfeljebb 25 °C-on, nedvességtől védve tartandó.

 

6.5       Csomagolás típusa és  kiszerelése

 

3 x 10 db, ill. 6 x 10 db filmtabletta színtelen, átlátszó PVC/AL buborékfóliában és dobozban.

 

6.6       A megsemmisítésre vonatkozó különleges óvintézkedések és egyéb, a készítmény kezelésével kapcsolatos információk

 

Nincsenek különleges előírások.

 

Megjegyzés: (keresztjelzés nélkül)

Osztályozás: I. csoport

Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN).

 

 

7.         A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA

 

Béres Gyógyszergyár Zrt., 1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.

 

 

8.         A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY száma

 

OGYI-T-8346/01-02

 

 

9.         A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY első kiadásának / megújításának dátuma

 

2002. 02. 12./2008. 04. 01.

 

 

10.       A szöveg ellenőrzésének dátuma

 

2008. 04. 01.

 

 


Megjelenítve 1-től 1-ig ( 1 termékből)A honlapon található információk a tájékoztatást szolgálják, nem jelentenek konkrét terápiás javaslatot és nem helyettesítik szakember felkeresését. A kockázatokról és a mellékhatásokról kérjük, olvassa el a betegtájékoztatót, kérdezze meg kezelőoorvosát, vagy hívja patikánkban gyógyszerészét!

A Gazdagréti Gyógyszertár az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztiorvosi Hivatala engedélyével végez internetes gyógyszerkereskedelmi tevékenységet.
Az internetes gyógyszerkereskedelmet folytató gyógyszertárak hivatalos listája ITT TÖLTHETŐ LE.

© 2012 - Gazdagréti Gyógyszertár, Minden jog fenntartva.
Adatkezelés    |    ÁSZF    |    Impresszum    |    Honlaptérkép