Bejelentkezve: {bejelentkezve_login_name}
1118 Gazdagréti tér 6. Tel.: 06-1-246-3364 Nyitva: H-P 8-20-ig, Sz: 8-14-ig
Katalógus >> Választott termék >> Claritine akut 10 mg tabletta TT (10x)
ÜDVÖZÖLJÜK -

Keresés a webpatikában

Kosár tartalom

Érték (Bruttó) összesen: 0 Ft

Termékajánló

Citrokalcium 200 mg tabletta (90x)

1.419Ft

Bankkártyás fizetés szolgáltatója:

Simple vásárlói tájékoztató

A Gazdagréti Gyógyszertár az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyével végez internetes gyógyszerkereskedelmi tevékenységet.

Pick-Pack-Pont csomag átvevőhelyek

Az ország 240 településén megtalálható több mint 800 Pick Pack Pont segítségével Ön személyesen is átveheti a megrendelt csomagot.

A megrendelt áru Pick Pack Pont-ba történő megérkezésekor SMS értesítést kap, melyet követően csomagját azonnal átveheti az értesítést követően 7 munkanapon keresztül az üzletek nyitva tartási ideje alatt. A csomagok szombaton, sőt vasárnap is átvehetőek, egészen estig.

A kiválasztott Pick Pack Ponton a készpénzes fizetés mellett a Pick Pack Pontok nagy százalékánál lehetőség van a bankkártyával történő fizetésre is. Megrendelésének átvétele előtt kérjük mindenképpen tájékozódjon, hogy a kiválasztott Pick Pack Pont-ban lehetséges-e bankkártyával kiegyenlítenie számláját.

A részletes boltlistát nyitva tartással és kártyaelfogadási lehetőséggel IDE KLIKKELVE találja.

A Pick Pack Ponton történő átvételnél a megrendelt termékek összértéke nem haladhatja meg a bruttó 127.000 Ft-ot (nettó 100.000 Ft-ot). (Csomagkiadási szabályban változás)

A személyes átvétel minél gyorsabb lebonyolítása érdekében kérjük, nyomtassa ki az automatikus visszaigazoló e-mail értesítést vagy jegyezze fel a rendelés azonosító számát.

A szolgáltatás díja: 1300 Ft.

Pontos nyitvatartási adatokat és a boltokra vonatkozó egyéb információkat a www.pickpackpont.hu/atveteli-pont oldalon talál.

Csomagját a www.pickpackpont.hu/csomagkereso oldalon követheti nyomon.


Ára: 1.255 Ft
Egységár: 125,50 Ft/db
Kód: 599570

- Vény nélkül kapható gyógyszerek
- Légzőrendszer
- Antiallergikumok

Felnőttek szezonális allergiás rhinitises tüneteinek (pl. tüsszentés, orrviszketés, orrfolyás, szemégés és szemviszketés) enyhítésére. Ezenkívül javallt idiopátiás krónikus urticaria tüneteinek csökkentésére. Gyermekeknél 6 éves kor felett alkalmazható szezonális allergiás rhinitis tüneteinek kezelésére és allergiás bőrtünetek, pl. idiopátiás urticaria kezelésére.

1.       A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

 

Claritine akut tabletta

 

 

2.       MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

 

Tabletta: 10 mg loratadin tablettánként.

 

Segédanyagok lásd 6.1 pont.

 

 

3.       GYÓGYSZERFORMA

 

Tabletta: fehér vagy csaknem fehér, ovális, egyik oldalán mélynyomású felezővonallal, Schering szimbólummal és “10” jelzéssel ellátott tabletta. Törési felülete fehér színű.

 

 

4.       KLINIKAI JELLEMZŐK

 

4.1     Terápiás javallatok

 

Felnőttek szezonális allergiás rhinitises tüneteinek (például tüsszentés, orrviszketés, orrfolyás, szemégés és szemviszketés) enyhítésére. Ezenkívül javallt idiopátiás krónikus urticaria tüneteinek csökkentésére.

Gyermekeknél 6 éves kor felett alkalmazható szezonális allergiás rhinitis tüneteinek kezelésére és allergiás bőrtünetek, pl. idiopátiás urticaria kezelésére.

 

4.2     Adagolás és alkalmazás

 

Tabletta:

Felnőttek és 12 év feletti gyermekek: naponta egy tabletta.

Amennyiben 3 napos kezelés után nem javul a beteg állapota, a sikeres kezelés valószínűsége a továbbiakban csökken.

A tablettát szétrágás nélkül, folyadékkal, étkezés előtt kell bevenni.

 

Gyermekkor: 6-12 éves kor között a szokásos adag:

·       30 ttkg  alatt naponta 1/2 tabletta,

·       30 ttkg  felett naponta 1 tabletta.

 

4.3     Ellenjavallatok

 

·       A készítmény bármely összetevőjével szembeni túlérzékenység.

·       Idiosyncrasiás reakcióval reagáló betegek.

·       6 év alatti életkor.

 

4.4     Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

 

A májműködés nagyfokú beszűkülése esetén lassúbb a loratadin clearance-e, ezért csökkenteni kell a kezdő adagot: naponta 1×5 mg vagy másodnaponként 1×10 mg loratadint kell adni.

 

Kétévesnél fiatalabb gyermekek esetében nem bizonyították a Claritine akut tabletta hatékonyságát és biztonságosságát.

 

Az új gyógyszerekre vonatkozó általános szabályoknak megfelelően, a Claritine akut tablettát is körültekintően kell alkalmazni gyermekkorban, előrehaladott vese- vagy májbetegségben.

A májműködés nagyfokú beszűkülése esetén lassúbb a loratadin clearance-e, ezért a javasolt dózis felére kell csökkenteni a kezdő adagot. Alternatív adagolási séma is alkalmazható: a szokványosan javasolt dózis másodnaponkénti adásával is elkezdhető a kezelés.

 

Laktóz intoleranciában figyelembe kell venni, hogy a tabletta 71,30 mg laktóz-monohidrátot is tartalmaz tablettánként.

 

4.5     Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

 

A loratadin nem potencírozza az egyidejűleg fogyasztott alkohol pszichomotoros teljesítményt csökkentő hatását.

Az új gyógyszerek alkalmazására vonatkozó általános szabályok értelmében a loratadin és egyéb készítmények egyidejű adása esetén is körültekintően kell eljárni.

 

Kontrollált klinikai vizsgálatok során ketokonazollal, eritromicinnel vagy cimetidinnel együtt adva magasabb volt a loratadin plazmaszintje, ez azonban nem járt klinikai (vagy akár EKG-val kimutatható) következményekkel. A gyógyszerkölcsönhatásokat feltáró vizsgálatok eredményeinek ismertté válásáig a Claritine akut tabletta és a loratadin májban történő metabolizmusát csökkentő gyógyszerek egyidejű alkalmazása esetén körültekintés szükséges.

 

A Claritine akut tablettát étkezés közben bevéve késhet valamelyest (0-1 órával) a hatóanyag felszívódása, ez azonban nem befolyásolja a készítmény klinikai hatásait.

Allergiás bőrpróbák elvégzése előtt kb. 4 nappal fel kell függeszteni a loratadin adását, mert az antihisztaminok hatása csökkentheti vagy teljesen elnyomhatja az allergénekre adott pozitív bőrreakciókat.

 

4.6     Terhesség és szoptatás

 

Állatkísérletek során nem figyeltek meg teratogén hatást. Nem bizonyított, hogy a terhesség és a szoptatás ideje alatt biztonságos-e Claritine akut tablettát szedni. A terhesség első harmadában nem ajánlott alkalmazni; ezt követően is csak abban az esetben adható, ha a kezelés várható előnyei felülmúlják a magzatot vagy az újszülöttet fenyegető kockázatot. Szoptató anyák esetében mérlegelni kell, hogy a szoptatást célszerűbb-e felfüggeszteni, vagy előnyösebb a Claritine akut tabletta alkalmazását mellőzni.

 

4.7     A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre

 

A loratadin javasolt 10 mg-os napi dózisának alkalmazásakor szedatív hatásra nem kell számítani; nem csökkenti az éberséget, ill. nem nyújtja meg a reakcióidőt.

 

4.8     Nemkívánatos hatások, mellékhatások

 

A Claritine akut tabletta a javasolt 10 mg-os napi dózisban nem fejt ki klinikai szempontból számottevő szedatív hatást.

A loratadin leggyakrabban jelentkező mellékhatásai: kimerültségérzés, fejfájás, aluszékonyság, szájszárazság, gastrointestinalis panaszok (pl. émelygés, gyomornyálkahártya gyulladás), valamint allergiás tünetek (pl. bőrkiütés). Mindezeken kívül, a készítmény forgalomba hozatalát követően ritkán beszámoltak kopaszodásról, anafilaxiás (súlyos allergiás) reakcióról és májfunkciós zavarról.

 

4.9     Túladagolás

 

A javasolt dózis többszörösének megfelelő (40 mg vagy több) loratadin bevétele után a szedatív hatás fokozódását észlelték. Aluszékonyság, tachycardia és fejfájás jelentkezéséről számoltak be túladagolás esetén. Egyszeri, 160 mg-os dózis bevétele nem idézett elő jelentős mellékhatásokat. Az egyik, legfeljebb 160 mg-os (a javasolt dózis 16-szorosának megfelelő) adagok hatásait értékelő dózis-eszkalációs vizsgálat során nem észlelték a QTC-intervallum klinikai szempontból jelentős megnyúlását.

Túladagolás esetén haladéktalanul el kell kezdeni a tüneti és szupportív beavatkozások alkalmazásából álló terápiát.

Szükség esetén tüneti kezelést kell alkalmazni. Hánytatni kell a beteget - még akkor is, ha a beteg spontán hányt –, ennek érdekében lehetőleg ipekakuána szirupot kell adni. Eszméletlen mérgezettet azonban nem szabad hánytatni. Hánytatáskor ügyelni kell a légúti aspiráció megelőzésére – ez az óvintézkedés gyermekek kezelésekor különösen fontos. A hánytatás után a gyomorban maradt gyógyszer felszívódásának csökkentését aktív szén vizes szuszpenziójának beadásával lehet megkísérelni.

 

Ha a hánytatás sikertelen, ill. ellenjavallt, gyomormosást kell végezni. Gyomormosásra az élettani sóoldat a legmegfelelőbb – különösen gyermekek számára. Felnőttek kezelésekor csapvíz is alkalmazható, azonban a mosófolyadék következő adagjának bejuttatása előtt a lehető legteljesebb mértékben ki kell üríteni a gyomrot.

 

Sós hashajtók adása is előnyösnek bizonyulhat, mert ezek a szerek ozmotikus hatásuk révén vizet vonnak a béllumenbe, és ezáltal hamar felhígítják a béltartalmat.

A loratadin hemodialízissel nem távolítható el a vérkeringésből; a peritoneális dialízis hatékonysága nem ismert.

 

A mérgezettet az oxyológiai ellátás befejezése után is orvosi felügyelet alatt kell tartani.

 

 

5.       FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

 

5.1     Farmakodinámiás tulajdonságok

 

ATC: R06A X13

 

Farmakoterápiás csoport:A Claritine akut tabletta hatóanyaga, a loratadin, erős hatású, a perifériás szövetek H1-receptoraira szelektíven ható, triciklusos antihisztamin.

 

A kísérletek során a loratadin egyáltalán nem fejtett ki a központi idegrendszer működését csökkentő hatást, ill. akut antikolinerg aktivitást.

Rendkívül csekély az affinitása az agykérgi neuronok sejtfelszíni receptoraihoz, és nehezen jut be a központi idegrendszerbe. A patkányon és majmon elvégzett egész test autoradiográfiás vizsgálatok, az egéren és patkányon elvégzett izotópos eloszlási vizsgálatok, valamint az egéren elvégzett in vivo radioligand vizsgálatok eredményei egybehangzóan bizonyítják, hogy sem a loratadin, sem a metabolitjai nem jutnak át a vér-agy gáton. A tengerimalac tüdejéből és agyszövetéből izolált H1-receptorokon elvégzett radioligand-kötődési vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a

loratadin inkább kötődött a perifériás szövetek receptoraihoz, mint a központi idegrendszeri receptorokhoz.

 

A 10 mg-os dózis szedatív hatása a placebo-készítményéhez hasonló és hosszú távon adagolva sem befolyásolja klinikai szempontból számottevő mértékben az életfontosságú működéseket, továbbá a laboratóriumi, fizikális, vagy EKG-vizsgálatok eredményeit. A javasolt dózisszint (10 mg/nap) 2-4-szeresének megfelelő adagok alkalmazása esetén az aluszékonyság gyakoriságának dózisfüggő növekedését észlelték.

 

A loratadin nem hat számottevő mértékben a H2-receptorokra, nem gátolja a noradrenalin felvételét, továbbá gyakorlatilag nem befolyásolja a szív-érrendszer működését vagy a szívizomzat intrinsic pacemaker-aktivitását. Az egyik klinikai vizsgálat résztvevőit 90 napon keresztül kezelték a szokványos napi dózis négyszeresének megfelelő adagban loratadinnal, azonban EKG-regisztrátumaikon nem észlelték a QTC-intervallum klinikai szempontból jelentős megnyúlását.

 

5.2     Farmakokinetikai tulajdonságok

 

Per os adott loratadin rövid idő alatt, jól felszívódik a gastrointestinalis rendszerből; first-pass metabolizmusa jelentős mértékű. Élettani körülmények között a loratadin eloszlási felezési ideje a plazmában kb. 1 óra, aktív metabolitjáé 2 óra. Az egészséges önkénteseken gyűjtött első adatok alapján a natív molekula eliminációs felezési ideje átlagosan 12,4 óra, az aktív metabolité 19,6 óra.

A későbbi, egészséges felnőtteken elvégzett vizsgálatok során a loratadin eliminációs felezési ideje átlagosan 8,4 (tartomány: 3-20) órának, aktív metabolitjáé 28 (8,8-96) órának bizonyult. A plazmaszint-időgörbe alatti terület (AUC) nagysága alapján ítélve a metabolit-expozíció mértéke szinte minden esetben felülmúlja a natív loratadin-expozícióét.

 

A loratadin és aktív metabolitja is nagymértékben (97-99%, ill. 73-76%) kötődnek plazmafehérjékhez.

A natív molekula és az aktív metabolit biohasznosulása az alkalmazott dózis nagyságával arányos.

 

Az alkalmazott dózis kb. 40%-a a vizelettel, 42%-a széklettel – javarészt konjugált metabolitok formájában – 10 nap alatt kiürül a szervezetből.

Az első 24 órában az alkalmazott dózis hozzávetőleg 27%-a távozik a vizelettel. A natív loratadin és aktív metabolitja nyomokban kimutatható a vizeletben.

 

A loratadin és metabolitjainak egészséges felnőttekben, ill. idős korúakban meghatározott farmakokinetikai jellemzői hasonlóak.

 

Idült veseelégtelenségben megnő a loratadin és metabolitjának AUC-értéke, ill. a plazmaszintjük (Cmax) is magasabb az ép veseműködésű önkéntesekben mértnél. A loratadin és metabolitjának átlagos eliminációs felezési ideje nem különbözött szignifikánsan az egészségesekre jellemző értéktől. Idült veseelégtelenségben a hemodialízis nem befolyásolja a loratadin és aktív metabolitja farmakokinetikai jellemzőit.

 

Idült alkoholos májbetegségben megduplázódik a loratadin AUC értéke, ill. a kétszeresére emelkedik a plazmaszintje; az aktív metabolit farmakokinetikai jellemzői azonban nem különböznek számottevően az ép májműködésű önkénteseken meghatározottaktól.

 

A loratadin és metabolitjának eliminációs felezési ideje (24 óra, ill. 37 óra) a májműködés zavarának súlyosságával arányosan hosszabbodik.

A loratadin és aktív metabolitja kiválasztódnak az anyatejbe – 48 órával a gyógyszer bevétele után a dózis csupán 0,029%-a mutatható ki változatlan formában, ill. metabolit formájában az anyatejben.

 

 

6.       GYÓGYSZERÉSZETI JELLEMZŐK

 

6.1     Segédanyagok felsorolása

 

magnézium-sztearát, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (71,30 mg).

 

6.2     Inkompatibilitások

 

Nincs adat.

 

 

 

6.3     Felhasználhatósági időtartam

 

4 év.

 

6.4     Különleges tárolási előírások

 

Legfeljebb 30°C-on tárolható.

 

6.5     Csomagolás típusa és kiszerelése

 

7 db és10 db tabletta PVC/A1 buborékfóliában és dobozban.

 

6.6     A készítmény felhasználására, kezelésére vonatkozó útmutatások

 

Megjegyzés: X

Kiadhatóság:

I. csoport

Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszerkészítmények (VN)

 

 

7.       A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA

 

SP Europe Brüsszel, Belgium

 

 

8.       A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA

 

OGYI-T-9834/01                (Claritine akut tabletta)        10 db

OGYI-T-9834/02                (Claritine akut tabletta)          7 db

 

 

9.       A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY ELSŐ KIADÁSÁNAK/ MEGÚJÍTÁSÁNAK DÁTUMA

 

2004. október 27.

 

 

10      A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA

 

2005. február 16.

 

Alkalmazási előírás OGYI-eng. száma: 1802/41/2005


Megjelenítve 1-től 1-ig ( 1 termékből)A honlapon található információk a tájékoztatást szolgálják, nem jelentenek konkrét terápiás javaslatot és nem helyettesítik szakember felkeresését. A kockázatokról és a mellékhatásokról kérjük, olvassa el a betegtájékoztatót, kérdezze meg kezelőoorvosát, vagy hívja patikánkban gyógyszerészét!

A Gazdagréti Gyógyszertár az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztiorvosi Hivatala engedélyével végez internetes gyógyszerkereskedelmi tevékenységet.
Az internetes gyógyszerkereskedelmet folytató gyógyszertárak hivatalos listája ITT TÖLTHETŐ LE.

© 2012 - Gazdagréti Gyógyszertár, Minden jog fenntartva.
Adatkezelés    |    ÁSZF    |    Impresszum    |    Honlaptérkép