Bejelentkezve: {bejelentkezve_login_name}
1118 Gazdagréti tér 6. Tel.: 06-1-246-3364 Nyitva: H-P 8-20-ig, Sz: 8-14-ig
Katalógus >> Választott termék >> Béres B6 vitamin tabletta (30x)
ÜDVÖZÖLJÜK -

Keresés a webpatikában

Kosár tartalom

Érték (Bruttó) összesen: 0 Ft

Termékajánló

Gynoxin 600 mg lágy hüvelykapszula (1x)

2.898Ft

Bankkártyás fizetés szolgáltatója:

Simple vásárlói tájékoztató

A Gazdagréti Gyógyszertár az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyével végez internetes gyógyszerkereskedelmi tevékenységet.

Pick-Pack-Pont csomag átvevőhelyek

Az ország 240 településén megtalálható több mint 800 Pick Pack Pont segítségével Ön személyesen is átveheti a megrendelt csomagot.

A megrendelt áru Pick Pack Pont-ba történő megérkezésekor SMS értesítést kap, melyet követően csomagját azonnal átveheti az értesítést követően 7 munkanapon keresztül az üzletek nyitva tartási ideje alatt. A csomagok szombaton, sőt vasárnap is átvehetőek, egészen estig.

A kiválasztott Pick Pack Ponton a készpénzes fizetés mellett a Pick Pack Pontok nagy százalékánál lehetőség van a bankkártyával történő fizetésre is. Megrendelésének átvétele előtt kérjük mindenképpen tájékozódjon, hogy a kiválasztott Pick Pack Pont-ban lehetséges-e bankkártyával kiegyenlítenie számláját.

A részletes boltlistát nyitva tartással és kártyaelfogadási lehetőséggel IDE KLIKKELVE találja.

A Pick Pack Ponton történő átvételnél a megrendelt termékek összértéke nem haladhatja meg a bruttó 127.000 Ft-ot (nettó 100.000 Ft-ot). (Csomagkiadási szabályban változás)

A személyes átvétel minél gyorsabb lebonyolítása érdekében kérjük, nyomtassa ki az automatikus visszaigazoló e-mail értesítést vagy jegyezze fel a rendelés azonosító számát.

A szolgáltatás díja: 1300 Ft.

Pontos nyitvatartási adatokat és a boltokra vonatkozó egyéb információkat a www.pickpackpont.hu/atveteli-pont oldalon talál.

Csomagját a www.pickpackpont.hu/csomagkereso oldalon követheti nyomon.


Ára: 411 Ft
Egységár: 13,70 Ft/db
Kód: 583455

- Vény nélkül kapható gyógyszerek
- Vitamin, Ásványi anyag, Immunerősítő
- B-vitamin

Pyridoxine-hiány megelőzése és kezelése. - csökkent bevitel, felszívódási zavarok, megnövekedett szükséglet, fokozott vesztés következtében kialakult hiányállapotok. - gyógyszer okozta hiányállapotok (cycloserine, hydralazine, immunszupressziv gyógyszerek, isoniazid, penicillamine, ösztrogéntartalmú fogamzásgátlók), ill. ezek tüneteként megjelenő perifériás neuropathia. - Pyridoxine-dependens betegségek. - Különböző okok (terhesség, kellemetlen szag- és ízingerek, stressz) miatt fellépő hányinger megelőzése, csillapítása. - Diabeteses neuropathia esetén más neurotop B-vitamin készítményekkel kombinációban.

1.         A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE

Béres B6-vitamin tabletta

 

 

2.         MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

 

20 mg piridoxin (24,32 mg piridoxin-hidroklorid formájában) tablettánként.

 

Segédanyagként 94,18 mg laktóz-monohidrátot is tartalmaz tablettánként.

A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.

 

3.         GYÓGYSZERFORMA

 

Tabletta

Fehér, kerek, lapos felületű, metszett élű tabletták, egyik oldalukon mélynyomású „B6" jelöléssel, a másikon negyedelő vonallal.

Törési felületük fehér színű.

 

 

4.         KLINIKAI JELLEMZŐK

 

4.1       Terápiás javallatok

 

Piridoxin-hiány megelőzése és kezelése, valamint piridoxin dependentia kezelésére.

 

4.2       Adagolás és alkalmazás

 

Felnőtteknek:

Piridoxin-hiány megelőzésére naponta 5 mg (¼ tabletta). Piridoxin-hiányállapotokban szokásos adagja napi 60-120 mg (3x 1-2 tabletta). A pontos adagolást egyénileg kell meghatározni a tünetek súlyosságának megfelelően. Piridoxin dependentia kezelésére általában napi 50-100 mg ajánlott, néha azonban ennél magasabb dózisra (legfeljebb napi 600 mg) is szükség lehet.

 

Gyermekek:

4 éves kor alatti gyermekeknek:

Csecsemőkori dependentiában a napi szükséglet a normál napi szükséglet (0,4 mg) többszörösére is emelkedhet. A szükségletnek megfelelően a napi adag 10 mg-ig emelhető.

 

4 éves kor feletti gyermekeknek:

Piridoxin-hiányállapotokban szokásos adagja napi 5-20 mg (1/4-1 tabletta). A pontos adagolást egyénileg kell meghatározni a tünetek súlyosságának megfelelően. Piridoxin-dependens betegségekben általában napi 10-100 mg ajánlott.

 

4.3       Ellenjavallatok

 

Ismert túlérzékenység a gyógyszer hatóanyagával, ill. segédanyagaival szemben.

 

4.4       Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

 

Egyidejű levodopa kezelés kerülendő, mivel a piridoxin már kis adagban (5 mg) is csökkenti a levodopa hatását akkor, ha nincs jelen dekarboxiláz gátló (ld. 4.5 pontot).

Nagy adagokban hosszú távon történő adása nem javasolt -a perifériás neuropathia veszélye miatt- olyan indikációkban, melyekben hatásossága nem bizonyított vagy kétséges.

Ritkán előforduló, örökletes galaktóz intoleranciában, Lapp laktáz-hiányban vagy glükóz-galaktóz malabszorpcióban a készítmény nem szedhető.

 

4.5 Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

 

Cikloszerin, hidralazin, izoniazid, penicillamin, ösztrogén-tartalmú fogamzásgátlók, immunszupresszív gyógyszerek: azathioprin, klorambucil, kortikoszteroidok, ACTH, cikofoszfamid; ciklosporin, merkaptopurin a piridoxin szükségletet növelik.

A piridoxin fokozza a levodopa dekarboxilacióját a periférián. A keletkező dopamin nem jut át a vér-agy gáton, antiparkinson hatását nem képes kifejteni. A levodopát karbidopával kombinálva a piridoxin hatása kiküszöbölhető.

Fenitoin nagy dózisú piridoxinnal (200 mg/nap) történő együttadáskor csökkent fenitoin szérumszintet észleltek. Feltehetőleg a piridoxin a fenitoin metabolizmusát fokozza.

4.6       Terhesség és a szoptatás

 

A készítmény terhes és szoptatós anyáknak történő adagolására vonatkozóan adatok nem állnak rendelkezésre, ezért általános óvatosságból a B6-vitamin alkalmazása a 25 mg/nap maximális, étrend-kiegészítésként tolerálható adagnál nagyobb mennyiségben nem ajánlott ezen életszakaszban. (Tehát a tablettából naponta legfeljebb egy vehető be.)

 

Terhesség során nagy adag piridoxin tartós szedése (napi 1 g felett, azonban egyes adatok szerint akár 50 mg napi dózis esetén is) az újszülöttben piridoxin-dependens szindrómát okozhat.

 

4.7       A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

 

A javasolt alkalmazás mellett a fenti képességeket befolyásoló mellékhatások nem ismertek.

 

4.8       Nemkívánatos hatások, mellékhatások

 

A B6-vitamin biztonságosan adható szer. A javasolt alkalmazás mellett mellékhatások nem ismertek. Mellékhatásokat általában hosszantartó nagy dózisú kezelés során észleltek (perifériás neuropátia, illetve acnéhoz hasonló ekcéma), ugyanakkor a B6-vitamin neurotoxikus hatását tartós expozíció esetén már jóval alacsonyabb dózisnál (50-300 mg/nap) leírták.

 

4.9       Túladagolás

 

Igen nagy adagok (naponta 2-6 g) több hónapon át való szedése perifériás szenzoros neuropathiát okozhat, ez esetben a gyógyszer szedését azonnal fel kell függeszteni.

 

 

5.         FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

 

5.1       Farmakodinámiás tulajdonságok

 

 

Farmakoterápiás csoport: Egyéb vitamin készítmények önmagukban/ Piridoxin

 

ATC-kód: A11H A02

 

A piridoxin vízben oldódó vitamin. A szervezetbe jutva a vörösvértestekben döntően piridoxál-foszfáttá, kisebb mértékben piridoxamin-foszfáttá alakul, amelyek számos anyagcsere-folyamat kofaktorai. Nélkülözhetetlen többek között a fehérje anyagcserében (transzaminálás, dekarboxiláció, dezamináció, transzszulfuráció, a triptofán-nikotinsav vagy triptofán-szerotonin átalakuláshoz), a szénhidrát- és zsíranyagcserében (a glikogén-glükóz-l-foszfát átalakuláshoz, a linoleinsav-arachidonsav átalakuláshoz), az oxalát-glicin átalakuláshoz, bizonyos neurotranszmitter képzéshez (GABA- szintézis a központi idegrendszerben) és a haemképzéshez. Fontos szerpet játszik a homocisztein anyagcseréjében.

 

Primer hiánya ritka. Szekunder hiánya leggyakrabban malabsorptio, gyógyszer okozta kémiai inaktiválás (cikloszerin, hidralazin, immunszupresszív gyógyszerek, izoniazid, penicillamin, ösztrogén-tartalmú fogamzásgátlók, ld. 4.5 pontot), kifejezett vesztés és fokozott metabolizmus következtében lép fel. A hiány csecsemőkön convulsiókhoz, felnőtteken anaemiához, szeborreás dermatitiszhez, glosszítishez, keilozishoz, polineuropathiához vezethet.

 

A készítményt szokták adni egyéb kórképekben (terhesség, kellemetlen szag- és ízingerek, stressz miatt fellépő hányinger megelőzése, csillapítása; diabeteses neuropathia esetén más neurotrop B-vitamin készítményekkel kombinációban), de ezekben az esetekben nincs megfelelő klinikai vizsgálattal alátámasztva a készítmény hatékonysága.

 

5.2       Farmakokinetikai tulajdonságok

 

A piridoxin szabadon szívódik fel diffúzió útján, döntően a jejunumban és az ileumban.

A vérben fő formája a piridoxál-foszfát, amely teljes mértékben fehérjékhez (főleg albuminhoz) kötött. A sejtmembránokon a piridoxál jut át, míg a szöveti tárolási forma ismét a foszforilált piridoxál. Jelentős mértékben tárolódik a májban, kisebb mértékben az izmokban, agyban, vesékben. Felezési ideje 15-20 nap. Eliminálása a veséken keresztül történik. A napi szükségletet meghaladó felesleges frakció alapvetően változatlan formában ürül a vizelettel.

 

5.3       A preklinikai biztonságossági vizsgálatok eredményei

 

Neurotoxikus hatás

A B6 -vitamin neurotoxikus hatása speciesfüggő: patkány (200 mg/kg 12 héten át) és kutya (50 mg/kg 100 napon át) esetében a szubkrónikus per os expozíció szenzoros neuropathia kialakulásához vezet.

 

 

6.         GYÓGYSZERÉSZETI jellemzők

 

6.1       Segédanyagok felsorolása

 

Magnézium-sztearát, laktóz-monohidrát (94,18 mg), mikrokristályos cellulóz.

 

6.2       Inkompatibilitások

 

Nem ismert.

 

6.3       Felhasználhatósági időtartam

 

2 év

 

6.4       Különleges tárolási előírások

 

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

 

 

 

 

6.5       Csomagolás típusa és kiszerelése

 

20 db, 30 db tabletta színtelen, átlátszó PVC/PVDC/ALU buborékfóliában, dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

6.6       A megsemmisítésre vonatkozó különleges óvintézkedések és egyéb, a készítmény kezelésével kapcsolatos információk

 

Megjegyzés (keresztjelzés nélkül)

Osztályozás: I. csoport

Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN).

 

 

7.         A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA

 

Béres Gyógyszergyár Zrt., 1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.

 

 

8.         a forgalomba hozatali engedély száma

 

OGYI-T-8300/01-02

 

 

9.         a forgalomba hozatali engedély első kiadásának/ megújításának dátuma

 

2002. 01. 11.

 

 

10.       a szöveg ellenőrzésének dátuma

 

2008. 09. 18.


Megjelenítve 1-től 1-ig ( 1 termékből)A honlapon található információk a tájékoztatást szolgálják, nem jelentenek konkrét terápiás javaslatot és nem helyettesítik szakember felkeresését. A kockázatokról és a mellékhatásokról kérjük, olvassa el a betegtájékoztatót, kérdezze meg kezelőoorvosát, vagy hívja patikánkban gyógyszerészét!

A Gazdagréti Gyógyszertár az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztiorvosi Hivatala engedélyével végez internetes gyógyszerkereskedelmi tevékenységet.
Az internetes gyógyszerkereskedelmet folytató gyógyszertárak hivatalos listája ITT TÖLTHETŐ LE.

© 2012 - Gazdagréti Gyógyszertár, Minden jog fenntartva.
Adatkezelés    |    ÁSZF    |    Impresszum    |    Honlaptérkép