Bejelentkezve: {bejelentkezve_login_name}
1118 Gazdagréti tér 6. Tel.: 06-1-246-3364 Nyitva: H-P 8-20-ig, Sz: 8-14-ig
Katalógus >> Választott termék >> Vitamin B6 EGIS 20 mg tabletta (20x)
ÜDVÖZÖLJÜK -

Keresés a webpatikában

Kosár tartalom

Érték (Bruttó) összesen: 0 Ft

Termékajánló

Bio -Quinone Q10 Gold kapszula (60x)

15.025Ft

Bankkártyás fizetés szolgáltatója:

Simple vásárlói tájékoztató

A Gazdagréti Gyógyszertár az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyével végez internetes gyógyszerkereskedelmi tevékenységet.

Pick-Pack-Pont csomag átvevőhelyek

Az ország 240 településén megtalálható több mint 800 Pick Pack Pont segítségével Ön személyesen is átveheti a megrendelt csomagot.

A megrendelt áru Pick Pack Pont-ba történő megérkezésekor SMS értesítést kap, melyet követően csomagját azonnal átveheti az értesítést követően 7 munkanapon keresztül az üzletek nyitva tartási ideje alatt. A csomagok szombaton, sőt vasárnap is átvehetőek, egészen estig.

A kiválasztott Pick Pack Ponton a készpénzes fizetés mellett a Pick Pack Pontok nagy százalékánál lehetőség van a bankkártyával történő fizetésre is. Megrendelésének átvétele előtt kérjük mindenképpen tájékozódjon, hogy a kiválasztott Pick Pack Pont-ban lehetséges-e bankkártyával kiegyenlítenie számláját.

A részletes boltlistát nyitva tartással és kártyaelfogadási lehetőséggel IDE KLIKKELVE találja.

A Pick Pack Ponton történő átvételnél a megrendelt termékek összértéke nem haladhatja meg a bruttó 127.000 Ft-ot (nettó 100.000 Ft-ot). (Csomagkiadási szabályban változás)

A személyes átvétel minél gyorsabb lebonyolítása érdekében kérjük, nyomtassa ki az automatikus visszaigazoló e-mail értesítést vagy jegyezze fel a rendelés azonosító számát.

A szolgáltatás díja: 1300 Ft.

Pontos nyitvatartási adatokat és a boltokra vonatkozó egyéb információkat a www.pickpackpont.hu/atveteli-pont oldalon talál.

Csomagját a www.pickpackpont.hu/csomagkereso oldalon követheti nyomon.


Ára: 559 Ft
Egységár: 27,95 Ft/db
Kód: 223330

- Vény nélkül kapható gyógyszerek
- Vitamin, Ásványi anyag, Immunerősítő
- B-vitamin

Hányáscsillapítás, neuromuscularis betegségek esetén más B-vitaminokkal kombinálva javallt.


                                Címkeszöveg    Vitamin B6 20 mg tabletta    Pyridoxinium chloratum  20 mg tablettánként


    Adagolás: Ha az orvos másképpen nem rendeli, szokásos adagja

    felnőtteknek naponta 3x1-2 tabletta.


    A gyógyszert gyermekek elől gondosan el kell zárni!

1.       A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE

 

Vitamin B6 20 mg tabletta

Vitamin B6 50 mg injekció

 

 

2.       MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

 

Vitamin B6 20 mg tabletta

20 mg piridoxin-hidroklorid tablettánként

 

Vitamin B6 50 mg injekció

50 mg piridoxin-hidroklorid ampullánként

 

Segédanyagokat lásd 6.1 pontban.

 

 

3.       GYÓGYSZERFORMA

 

Vitamin B6 20 mg tabletta

Fehér vagy csaknem fehér színű, szagtalan vagy enyhén jellegzetes szagú, kerek, lapos, peremes, metszett élű, egyik oldalán B6 felirattal ellátott tabletta.

 

Vitamin B6 50 mg injekció

Kristálytiszta oldat jellegzetes illattal.

 

 

4.       KLINIKAI JELLEMZŐK

 

4.1.    Terápiás javallatok

 

Elégtelen bevitel, csökkent felszívódás vagy megnövekedett B6-vitamin igény következtében fellépő hiányállapot megelőzése és kezelése. Akut INH-túladagolás kezelése.

 

4.2.    Adagolás és alkalmazás

 

Felnőttek:

·                Enyhe hiánytünetek kezelése és a megnövekedett igény fedezése: 20-40 mg naponta szájon át. A tablettát összerágás nélkül, kevés folyadékkal kell bevenni.

·                Orális antikoncipiensek szedésével járó hiányállapot megelőzése és kezelése: naponta 40 mg szájon át

·                Kifejezett klinikai hiánytünetek esetén (perifériás neuritis, fokozott görcskészség, seborrhoeas dermatitis, hipokróm anémia): 100-200 mg/nap szájon át .

·                B6-antagonisták szedésekor: annak dózisától függően napi 40-150 mg, szájon át. A B6 antagonista gyógyszerek részletes felsorolását lásd 4.5 pontban.

·                Piridoxinfüggő epilepsziák és anémiák esetében egyénileg dozírozandók a napi 40-300 mg-os tartományon belül. A 300 mg-os napi adag maximum 2 hónapig szedhető folyamatosan.

·                Súlyos felszívódási zavarokban, kifejezett hiánytünetek kezelésének bevezetésére (konvulziók) napi 50-200 mg parenterálisan. Az injekció intramuszkulárisan vagy intravénásan adható.

·                Akut izoniazid túladagolás: minden bevett 1 mg izoniazid mennyiség után 1 mg piridoxin adandó intravénásan.

 

Gyermekek:

·                Újszülöttek és csecsemők piridoxinfüggő konvulzióinak kezelésére 0,5-4 mg/ttkg a javasolt dózis.

 

 

 

4.3.    Ellenjavallatok

 

-          Piridoxin, illetve a készítmény segédanyagai iránti túlérzékenység

 

4.4. Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

 

·                B6-vitamin levodopával való együttadása kerülendő, kivéve a perifériás dekarboxiláz-gátlót is tartalmazó levodopa-készítményeket (részletesen lásd 4-5. pontban).

·                Laktóztartalma miatt ritkán előforduló örökletes galaktóz intoleranciában (pl. galactosaemia, glükóz-galaktóz malabszorpció) szenvedő betegek a készítményt nem szedhetik.

 

4.5.    Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

 

·                B6-vitamin antagonista vagy a B6-vitamin vesén keresztül történő ürítését növelő gyógyszerek (izoniazid, cikloszerin, D-penicillamin, etionamid, hidralazin; immunszuppresszánsok, mint pl. azatioprin, klorambucil, kortikoszteroidok, kortikotropin (ACTH), ciklofoszfamid, ciklosporin, merkaptopurin; ösztrogéntartalmú orális fogamzásgátlók) együttadásakor a B6-vitamin  igény nő. A piridoxin fokozza a levodopa dekarboxilációját a periférián. A keletkező dopamin nem jut át a vér-agy gáton, ezáltal csökken a levodopa antiparkinson hatása. Ezért a B6 vitamin tabletta és injekció levodopával való együttes alkalmazása nem javasolt, kivéve a perifériás dekarboxiláz-gátlót is tartalmazó levodopa-készítményeket.

·                Nagy dózisban a piridoxin (200 mg) csökkenti a fenitoin szérumszintjét (fokozott metabolizmus miatt).

 

4.6.    Terhesség és szoptatás

 

A készítmény terhes és szoptató anyáknak történő adagolására vonatkozó adatok nem állnak rendelkezésre, ezért általános óvatosságból a B6-vitamin alkalmazása a napi maximális 2,5 mg - étrend kiegészítésként tolerálható - adagnál nagyobb mennyiségben nem ajánlott ezen életszakaszban.

(Tehát a tablettából naponta legfeljebb egy vehető be.)

Terhesség során nagy adag piridoxin (1 g, de egyes adatok szerint akár már 50 mg/nap mennyiségben is) tartós adása az újszülöttben piridoxin-dependencia szindrómát okozhat.

 

4.7.    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

 

A készítménynek a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.

 

4.8.    Nemkívánatos hatások, mellékhatások

 

Perifériás neuropátia, csecsemők piridoxinfüggő konvulzióinak kezelésekor néhány esetben dyspnoe, apnoe. A fennálló akne vulgaris tüneteit alkalmanként felerősítheti, vagy az aknéhoz hasonló ekcémát idézhet elő. Utóbbi hatását UV-A sugárzás expozíció (napozás, szolárium) fokozhatja.

 

4.9.    Túladagolás

 

Túladagolás során perifériás szenzoros neuropátia jelentkezhet, ami a szer elhagyásakor általában visszafejlődik.

 

 

5.       FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

 

5.1         Farmakodinámiás tulajdonságok

Farmakoterápiás csoport: Egyéb vitamin készítmények önmagukban

ATC: A11H A02

 

 

 

 

Hatásmechanizmus

 

A B6-vitamin egy vízoldékony vitamin, mely fontos az egész szervezet, de különösen az idegrendszer, a bőr és nyálkahártyák működésének biztosításában. A B6-vitamin hiány klinikai tünetei lehetnek: seborrhoeas dermatitis, hipokróm anémia, perifériás neuritis, súlyos esetben konvulziók. A szervezet B6 vitamin igénye megnő terhesség, szoptatás idején, orális antikocipiensek és B6-vitamin antagonisták (utóbbiakat lásd 4.5 pontban) szedésekor, valamint homocisztinuria, xanhurenaciduria, cisztationuria, primer hiperoxaluria bizonyos típusaiban és piridoxinfüggő anémiák esetén.

 

A piridoxin a májban aktív metabolitokká, elsősorban piridoxál-foszfáttá alakul. Koenzimként az aminosavak metabolikus átalakulásában (dekarboxilálás, transzaminálás, dezaminálás, racemizáció, deszulfurizáció) és a hem szintézisében van jelentős szerepe. A triptofán-szerotonin (5-hidroxi-triptamin) és az oxalát-glicin átalakulásban szerepet játszó enzimek, továbbá a glikogén foszforiláz enzim koenzime. Részt vesz a szinaptikus ingerületátvitelhez szükséges biogén aminok és a GABA agyi anyagcseréjében.

 

5.2.    Farmakokinetikai tulajdonságok

 

A B6-vitamin vízoldékony, passzív diffúzióval jól felszívódik a bélből a jejunum területén. Plazma csúcskoncentrációját kb. 1,25 órával a bevétel után éri el. A portális keringésből a máj veszi fel, és alakítja aktív metabolittá. Fő aktív metabolitja a piridoxál-foszfát.

A B6-vitamin legnagyobb része az izomszövetben, kisebb része részben a májban, részben a szervezet más szöveteiben (beleértve a központi idegrendszert is) tárolódik. Az izmokban tárolt piridoxál-foszfát éhezési periódusokban onnan felszabadul. A B6-vitamin a keringésben legnagyobbrészt piridoxál-foszfát formájában található, ami 100%-ban szérum albuminhoz kötött. A keringésben fellelhető piridoxin nem kötődik fehérjékhez. A szövetekben (intracelluláris enzimekhez kötve) a piridoxál-foszfát szignifikánsan nagyobb koncentrációja akkumulálódhat, mint a plazmában.

Az aktív metabolitok a májban tovább módosulnak inaktív metabolitokká. Legfontosabb inaktív metabolit a 4-piridoxin-sav.

A felszívódott B6-vitamin legnagyobb része a vizelettel ürül (főleg inaktív metabolitként, kis részben változatlan formában), 2-3 %-a pedig a széklettel. Az anyatejbe kiválasztódik. Átjut a placentán. Eliminációs felezési ideje 15-20 nap.

 

 

6.       GYÓGYSZERÉSZETI JELLEMZŐK

 

6.1.    Segédanyagok felsorolása

 

Vitamin B6 20 mg tabletta

magnézium sztearát, karboximetil-keményítő-nátrium, 85,9 mg laktóz-monohidrát, 85,9 mg cellaktóz (laktóz, mikrokristályos cellulóz)

 

Vitamin B6 50 mg injekció

klorobutanol hemihidrát, injekcióhoz való víz.

 

6.2.    Inkompatibilitások

 

Nem értelmezhető.

 

6.3     Felhasználhatósági időtartam

 

5 év.

A készítményt a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.

 

6.4     Különleges tárolási előírások

 

Vitamin B6 20 mg tabletta

Legfeljebb 30°C-on, fénytől védve tartandó.

 

 

Vitamin B6 50 mg injekció

Legfeljebb 25°C-on, fénytől védve tartandó.

 

6.5.    Csomagolás típusa és kiszerelése

 

Vitamin B6 20 mg tabletta

PVC/PVDC/AI buborékfóliában és dobozban.

2 x 10 db tabletta buborékfóliában és dobozban.

 

Vitamin B6 50 mg injekció

2 ml oldat I-es típusú, sárga és piros kódgyűrűvel ellátott barna ampullákba töltve. Ampullák PCV/PETP/PE buborékfóliában és dobozban.

5x2 ml ampulla dobozban.

 

6.6.    A megsemmisítésre vonatkozó különleges óvintézkedések és egyéb, a készítmény kezelésével kapcsolatos információk

 

Nincsenek különleges előírások.

Bármilyen fel nem használt készítmény, illetve hulladékanyag megsemmisítését a helyi előírások szerint kell végrehajtani.

 

Vitamin B6 20 mg tabletta

Megjegyzés: X

Osztályozás: I. csoport

Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN)

 

Vitamin B6 50 mg injekció

Megjegyzés: X

Osztályozás: II.csoport

Kizárólag orvosi rendelvényhez kötött gyógyszer (V).

 

 

7.       A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA

 

EGIS GYÓGYSZERGYÁR NYRT.

 

H-1106 BUDAPEST, Keresztúri út 30-38.

 

 

8.       A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA

 

OGYI-T-2766/01          (Vitamin B6 20 mg tabletta)

 

OGYI-T-13446/01        (Vitamin B6 50 mg injekció)

 

 

9.       A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY ELSŐ KIADÁSÁNAK/ MEGÚJÍTÁSÁNAK DÁTUMA

 

1949. / 2006. december 17.

 

 

10.     A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA

 

2007. 12. 04.


Megjelenítve 1-től 1-ig ( 1 termékből)A honlapon található információk a tájékoztatást szolgálják, nem jelentenek konkrét terápiás javaslatot és nem helyettesítik szakember felkeresését. A kockázatokról és a mellékhatásokról kérjük, olvassa el a betegtájékoztatót, kérdezze meg kezelőoorvosát, vagy hívja patikánkban gyógyszerészét!

A Gazdagréti Gyógyszertár az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztiorvosi Hivatala engedélyével végez internetes gyógyszerkereskedelmi tevékenységet.
Az internetes gyógyszerkereskedelmet folytató gyógyszertárak hivatalos listája ITT TÖLTHETŐ LE.

© 2012 - Gazdagréti Gyógyszertár, Minden jog fenntartva.
Adatkezelés    |    ÁSZF    |    Impresszum    |    Honlaptérkép