Bejelentkezve: {bejelentkezve_login_name}
1118 Gazdagréti tér 6. Tel.: 06-1-246-3364 Nyitva: H-P 8-20-ig, Sz: 8-14-ig
Katalógus >> Választott termék >> C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta (10x)
ÜDVÖZÖLJÜK -

Keresés a webpatikában

Kosár tartalom

Érték (Bruttó) összesen: 0 Ft

Termékajánló

Carbo vegetabilis golyócskák C 9 (4g)

1.119Ft

Bankkártyás fizetés szolgáltatója:

Simple vásárlói tájékoztató

A Gazdagréti Gyógyszertár az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyével végez internetes gyógyszerkereskedelmi tevékenységet.

Pick-Pack-Pont csomag átvevőhelyek

Az ország 240 településén megtalálható több mint 800 Pick Pack Pont segítségével Ön személyesen is átveheti a megrendelt csomagot.

A megrendelt áru Pick Pack Pont-ba történő megérkezésekor SMS értesítést kap, melyet követően csomagját azonnal átveheti az értesítést követően 7 munkanapon keresztül az üzletek nyitva tartási ideje alatt. A csomagok szombaton, sőt vasárnap is átvehetőek, egészen estig.

A kiválasztott Pick Pack Ponton a készpénzes fizetés mellett a Pick Pack Pontok nagy százalékánál lehetőség van a bankkártyával történő fizetésre is. Megrendelésének átvétele előtt kérjük mindenképpen tájékozódjon, hogy a kiválasztott Pick Pack Pont-ban lehetséges-e bankkártyával kiegyenlítenie számláját.

A részletes boltlistát nyitva tartással és kártyaelfogadási lehetőséggel IDE KLIKKELVE találja.

A Pick Pack Ponton történő átvételnél a megrendelt termékek összértéke nem haladhatja meg a bruttó 127.000 Ft-ot (nettó 100.000 Ft-ot). (Csomagkiadási szabályban változás)

A személyes átvétel minél gyorsabb lebonyolítása érdekében kérjük, nyomtassa ki az automatikus visszaigazoló e-mail értesítést vagy jegyezze fel a rendelés azonosító számát.

A szolgáltatás díja: 1300 Ft.

Pontos nyitvatartási adatokat és a boltokra vonatkozó egyéb információkat a www.pickpackpont.hu/atveteli-pont oldalon talál.

Csomagját a www.pickpackpont.hu/csomagkereso oldalon követheti nyomon.


Ára: 785 Ft
Egységár: 78,50 Ft/db
Kód: 115043

- Vény nélkül kapható gyógyszerek
- Vitamin, Ásványi anyag, Immunerősítő
- C-vitamin

C-vitamin hiány állapot, mely helytelen táplálkozás esetén fordulhat elő. A súlyos C-vitamin hiány scorbuthoz vezethet. Ez fokozott fáradtsággal-, bőr alatti vérzésekkel-, ingadozó vérnyomással- és változó szívfrekvenciával járó állapot. A vérzések különösen a szőrtüszők, a fogíny és a körmök alatt figyelhetők meg. A napi C-vitamin-igény bizonyítottan a következő állapotokban, ill. betegségeknél emelkedhet meg, ezért vitaminpótlás válhat szükségessé: Égési sérülések, alkoholizmus, daganatos betegségek, AIDS, tartósan alacsony hőmérsékletnek kitett szervezet, hosszan tartó lázas állapot, gastrectomia, krónikus haemodialízis-kezelés, pajzsmirigy-túlműködés, fertőző betegségekben a szervezet ellenállásának fokozása, gastrointestinalis megbetegedések (pl. tartós hasmenés, ileális resectio, ulcus pepticum), dohányzás, állandó stressz, sebészeti beavatkozások, sérülések, TBC. Bizonyos, az átlagostól eltérő étkezési elvek tartásánál (pl. nagyon drasztikusan és szélsőségesen korlátozó étrend) a napi vitamin szükséglet sem mindig biztosított. Vitaminpótlás szükséges olyan egyéneknél, akik nagyon gyorsan és radikálisan fogytak le, illetve hiányos táplálkozásnál a nem megfelelő táplálékbevitel miatt. Terhesség során és szoptatás idején a szervezet vitamin- és ásványi anyag igénye megemelkedik, különösen azoknak, akik nem megfelelően táplálkoznak vagy a fokozottan veszélyeztetett kategóriába tartoznak (ikerterhesség, dohányzás, alkohol-, ill. drog-függőség). A túlzott vitamin- és ásványi anyag bevitel káros lehet az anyának és a magzatnak is, ezért kerülendő. Terhesség és szoptatás során általában kisebb hatóanyagtartalmú C-vitamin készítmény ajánlott. Idiopathiás methaemoglobinaemia adjuváns terápiájaként is alkalmazzák, bár erre az indikációra más hatékonyabb gyógyszerek is rendelkezésre állnak.


                             


    C-vitamin 1000 mg

    pezsgőtabletta

   

    Vitamin-készítmény, legyengült állapotokban a vitaminszükséglet

    pótlására használható. 

   

    Szokásos adagja felnőtteknek naponta 1/2-1 pezsgőtabletta, meghűléskor

    naponta legfeljebb 3 pezsgőtabletta, amelyet 1/2 - 1 pohár vízben

    feloldva kell alkalmazni.

    Vesekőbetegek csak orvos kifejezett utasítására szedhetik.

    Szedése során hasmenés, gyomor-, bélpanaszok, allergia előfordulhat.

    Ez esetben szedését abba kell hagyni, és orvoshoz kell fordulni.

    Mivel a vizeletcukor laboratóriumi meghatározását tartós szedése zavarja,

    szedéséről a kezelőorvost tájékoztatni kell.

    A készítményt száraz helyen, nedvességtől és fénytői védve kell tárolni.

    A gyógyszert gyermekek elől gondosan el kell zárni! 

    OGYI-eng.szám:

    5893/56/89 Pharmavit Gyógyszer- és

    Élelmiszeripari Részvénytársaság,

    Veresegyház

   

1.       A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE

 

C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta

 

 

2.       MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

 

Hatóanyag:

Aszkorbinsav 1000 mg pezsgőtablettánként.

 

Segédanyagként 628 mg szacharózt is tartalmaz pezsgőtablettánként.

A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.

 

 

3.       GYÓGYSZERFORMA

 

Pezsgőtabletta:

Narancssárga, kerek, lapos, metszett élű, narancs illatú, egyik oldalán felezővonallal ellátott pezsgőtabletta.

 

 

4.       KLINIKAI JELLEMZŐK

 

4.1     Terápiás javallatok

 

C-vitamin hiányos állapotok megelőzése és kezelése.

 

4.2     Adagolás és  alkalmazás

 

A pezsgőtabletta nagy dózisú aszkorbinsav-tartalma miatt kizárólag felnőttek kezelésére alkalmazható. Naponta 500 mg, legfeljebb 1000 mg (½-1 pezsgőtabletta) a javasolt dózis. Meghűléses megbetegedésekben is az ajánlott napi dózis legfeljebb 1 pezsgőtabletta (1000 mg aszkorbinsav), ennél nagyobb adagot nem ajánlott bevenni.
A pezsgőtablettát bevétel előtt ½-1 pohár vízben fel kell oldani.

 

4.3     Ellenjavallatok

 

- Vesekőbetegség, hyperoxaluria, oxalosis az anamnézisben.

- Aszkorbinsav, ill. a készítmény bármely összetevője iránti túlérzékenység.

A magas aszkorbinsav-tartalom miatt 14 év alatti gyermekeknek ellenjavallt.

 

4.4     Figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

 

Az előny/kockázat mérlegelése mellett az alábbi betegségeknél lehet még a nagy dózisú C-vitamin készítmény szedése megfontolás tárgya:

A nagy adag aszkorbinsav

- diabetes mellitusban szenvedő betegek vizeletcukor-meghatározását zavarhatja;

- glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz-hiányban szenvedő betegeknél hemolítikus anaemiát okozhat,

- megemelkedett vasfelszívódás révén növeli a haemochromatosis, sideroblastos anaemia, ill. thalassaemia kialakulásának veszélyét.

 

Az aszkorbinsav daganat-terápiában kifejtett lehetséges hatása nem bizonyított. Sőt, súlyos, előrehaladott állapotban lévő rákbetegeknek alkalmazása nem javasolt, mert ronthatja állapotukat (vérzés, nekrózis fokozódhat).

Az aszkorbinsav pyorrhea, gingiva infekciók (fogíny fertőzések), haemorrhagiás állapotok, haematuria, retinalis haemorrhagia, valamint az immunrendszer diszfunkciójának, illetve a nem-aszkorbinsav-hiányra visszavezethető mentális depressziónak a kezelésére nem használ.

Hatékonysága nem bizonyított fogszuvasodás, anaemia, acne, asthma, infertilitas, öregedés, atherosclerosis, ulcus pepticum, TBC, schizophrenia, dysenteria, kollagén megbetegedések, törések, bőrfekély, szénanátha, ill. gyógyszermérgezés kezelésében; sem vascularis thrombosis, sem megfázás kivédésére, ill. megelőzésére.

A készítmény 628 mg szacharózt is tartalmaz pezsgőtablettánként. Ritkán előforduló, örökletes fruktóz intoleranciában, glükóz-galaktóz malabszorpcióban vagy szacharáz-izomaltáz hiányban a készítmény nem szedhető.

 

4.5     Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

 

Nagy adag C-vitamin a vizelet savanyítása révén fokozza az egyidejűleg alkalmazott savas jellegű gyógyszerek tubuláris reabszorpcióját, ezzel kiürülésüket gátolja, míg a bázikus jellegű gyógyszerek visszaszívódását csökkenti, így kiürülésüket fokozza.

Nagyon nagy dózisú (10 g) napi aszkorbinsav bevételénél az antikoagulánsok (kumarin- és indándion- származékok) gastrointestinalis felszívódásának romlásáról, erős csökkenéséről számoltak be.

Cellulóz-nátrium-foszfát és aszkorbinsav egyidejű alkalmazása az aszkorbinsav oxalát- metabolizmusát indukálhatja.

Deferoxamin és aszkorbinsav egyidejű adásakor a szövetek vasérzékenysége fokozódik, főként a szívben, ami cardialis decompensatiót okoz, ezért idős betegeknél a C-vitamint szükség szerint, de mértékkel kell alkalmazni. A vitaminpótlást megfelelően dokumentálni kell, mérve a beteg vitaminszedés előtti és utáni vas-ürítését. A per os aszkorbinsav adagot egy vagy két órával a deferoxamin infúzió beadását követően kell beadni, miután megfelelő deferoxamin-koncentráció alakult ki.

Diszulfiram és főként nagy dózisú vagy tartósan szedett aszkorbinsav egyidejű alkalmazásakor diszulfiram-alkohol jellegű interakció jöhet létre.

Mivel szedése megváltoztathatja az oxidáción-redukción alapuló laboratóriumi vizsgálati eredményeket, szedését néhány nappal a laboratóriumi vizsgálat előtt abba kell hagyni.

 

4.6     Terhesség és szoptatás

 

Az aszkorbinsavval sem toxikológiai, sem klinikai vizsgálatokat nem végeztek. A javasolt normál napi C-vitamin adag (60-100 mg) bevétele során nem jegyeztek fel semmilyen mellékhatást. Az aszkorbinsav átjut a placentán. Terhesség idején naponta nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztása a magzat számára ártalmas lehet.

Szoptató anyáknál a javasolt normál napi C-vitamin adag (60-100 mg) bevétele során sem jegyeztek fel semmilyen mellékhatást. Az aszkorbinsav kiválasztódik az anyatejbe.

Terhesség és szoptatás során kisebb hatóanyag-tartalmú C-vitamin készítmény ajánlott.

 

4.7     A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre

 

A gyógyszer szedése a gépjárművezetést és gépkezelést károsan nem befolyásolja.

 

4.8     Nemkívánatos hatások, mellékhatások

 

Dózisfüggően előforduló mellékhatás a vesekő (oxalát)-képződés, tünetei: a hát oldalsó, ill. alsó részén fellépő fájdalom.

Beszámoltak olyan esetekről, hogy a tartósan szedett, napi 1g-ot meghaladó C-vitamin dózis hatására a vizelet oxalát-koncentrációja megemelkedik. Ez a vesebetegek urináris tractusában oxalátkő képződéséhez vezet, különösen gyakran fordul elő hemodializált betegekben és azokban, akiknek a kórtörténetében előfordult már vesekőbetegség.

Az alábbi nemkívánatos hatások orvosi szempontból akkor érdemelnek figyelmet, ha a tünetek hosszabb ideig fennállnak, ill. nagyon kellemetlenek:

Nagy dózisú (1 g fölötti) C-vitamin alkalmazásakor előfordulhatnak még: hasmenés, bőrpír, bőrvörösség, fejfájás; (600 mg napi adag felett) kissé megnövekedett vizeletürítés; hányinger, hányás, gyomorgörcs.

Ugyancsak magasabb dózisok esetén glükóz-6-foszfát dehidrogenáz defektusban szenvedő betegeknél az aszkorbinsav hemolízist provokálhat.

 

4.9     Túladagolás

 

Az aszkorbinsav vízben oldódó vitamin, ezért a szükségleten felüli mennyiség a vizelettel és széklettel kiürül a szervezetből. Napi 4 g feletti dózis tartós adagolása során a megnövekedett oxalát-ürülés miatt vesekő képződhet. Túladagolásánál a mellékhatásoknál említett tüneteken kívüli egyéb nemkívánatos hatásoktól nem kell tartani (ld 4.8 Mellékhatások).

 

 

5.       FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

 

5.1     Farmakodinámiás tulajdonságok

 

Farmakoterápiás csoport: Ascorbic acid (vitamin C) önmagában

ATC-kód: A11G A01

 

Az aszkorbinsav vízben oldódó vitamin, erős redukálószer; oxidált és redukált alakja a szervezetben redoxrendszert képezve az oxidációs folyamatok szabályozásában vesz részt.

A C-vitaminnak bizonyított farmakológiai hatása nincs, leszámítva, hogy a hiánya esetén fellépő tünetek C-vitamin adásakor megszűnnek.

Jelentős az aszkorbinsav fiziológiás szerepe a kollagén szintézisben, ily módon a fogak, a csontok és a kapillárisendothel épségének fenntartásában ill. megfelelő fejlődésének biztosításában. A C-vitamin részt vesz a fenilalanin, tirozin, folsav, noradrenalin, hisztamin, vas, és néhány gyógyszer enzim-rendszerének anyagcseréjében, a szénhidrát-, lipid- és fehérje- anyagcserében valamint a karnitin szintézisében, az immunműködésben és a szerotonin hidroxilációjában is. Az aszkorbinsav a nem-hem-típusú vas felszívódását is elősegíti a vas redukált (Fe II) állapotban tartásával.

A C-vitamin hiány állapota helytelen táplálkozás esetén fordulhat elő.

A súlyos C-vitamin hiány scorbuthoz vezethet. Ez fokozott fáradtsággal, bőr alatti vérzésekkel, ingadozó vérnyomással és változó szívfrekvenciával járó állapot. A vérzések különösen a szőrtüszők, a fogíny és a körmök alatt figyelhetők meg.

A napi C-vitamin igény bizonyítottan a következő állapotokban ill. betegségeknél emelkedhet meg, és ezért vitaminpótlás válhat szükségessé:

Égési sérülések, alkoholizmus, daganatos betegségek, AIDS, tartósan alacsony hőmérsékletnek kitett szervezet, hosszantartó lázas állapot, gastrectomia, krónikus hemodialízis-kezelés, pajzsmirigy-túlműködés, fertőző betegségekben a szervezet ellenállóképességének növelése, gastrointestinális megbetegedések (pl: tartós hasmenés, ileális resectio, ulcus pepticum); dohányzás, állandó stressz, sebészeti beavatkozások, sérülések, TBC.

Bizonyos, az átlagostól eltérő étkezési elvek tartásánál (pl: nagyon drasztikusan és szélsőségesen korlátozó étrend) a napi vitaminszükséglet nem mindig biztosított. Vitaminpótlás szükséges olyan egyéneknél, akik nagyon gyorsan és radikálisan fogytak le, illetve hiányos táplálkozásnál a nem megfelelő táplálékbevitel miatt.

Terhesség során és szoptatás idején a szervezet vitamin- és ásványi anyag igénye megemelkedik, különösen azoknak, akik nem megfelelően táplálkoznak vagy a fokozottan veszélyeztetett kategóriába tartoznak (ikerterhesség, dohányzás, alkohol,- ill. drogfüggőség). A túlzott vitamin- és ásványi anyag- bevitel káros lehet az anyának és a magzatnak is, ezért kerülendő. Terhesség és szoptatás során általában kisebb hatóanyagtartalmú C-vitamin készítmény ajánlott.

 

5.2     Farmakokinetikai tulajdonságok

 

Az aszkorbinsav felszívódása a gyomor-bél rendszerből igen jó. A szervezetben egyenletesen oszlik meg. Fehérjekötődése alacsony, kb. 25 %. Az aszkorbinsavat a szervezet minden sejtje felveszi, a legmagasabb szöveti C-vitamin koncentrációt a mirigyszövetben, a fehérvérsejtekben, a májban és a szemlencsében mérték. A javasolt, napi C-vitamin mennyiség bevitele mellett a szervezetben összesen kb. 1500 mg aszkorbinsav raktározódik, amely napi 200 mg-os bevitelnél kb. 2500 mg-ra emelkedik.

A C-vitamin a májban metabolizálódik, a vesén keresztül részben változatlanul, részben oxalát-metabolit formájában eliminálódik.

 

 

5.3     A preklinikai biztonságossági vizsgálatok eredményei

 

Teratogén hatására vonatozóan nincs adat.

 

 

6.       GYÓGYSZERÉSZETI JELLEMZŐK

 

6.1     Segédanyagok felsorolása

 

„Sunset yellow”, szacharin-nátrium, makrogol 6000, nátrium-benzoát, narancs aroma, szacharóz, vízmentes citromsav, nátrium-hidrogén-karbonát.

 

6.2     Inkompatibilitások

 

Az aszkorbinsav oldatának keverését redukcióra érzékeny anyagokkal kerülni kell.

 

6.3     Felhasználhatósági időtartam

 

2 év.

 

6.4     Különleges tárolási előírások

 

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

 

6.5     Csomagolás  típusa és kiszerelése

 

10 db pezsgőtabletta Speciális nedvességmegkötő betéttel ellátott PE kupakkal lezárt fehér, opak PP tartályba töltve. Egy tartály van egy dobozban.

 

6.6     A készítmény felhasználására, kezelésére vonatkozó útmutatások

 

Nincsenek különleges előírások.

 

Megjegyzés: Nincs keresztjelzés, nem erős hatású.

Osztályozás: I. csoport

Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN)

 

 

7.       A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA

 

Bristol-Myers Squibb Kft.

Lövőház u. 39. 3. em.

Millenáris Irodaház

1024 Budapest

 

 

8.       A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA

 

OGYI-T-3738/01

 

 

 

 

9.       A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY ELSŐ KIADÁSÁNAK/ MEGÚJÍTÁSÁNAK DÁTUMA

 

1989./ 2004.09.01./2008.12.15.

 

 

10.     A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA

 

2008. 12. 15.


Megjelenítve 1-től 1-ig ( 1 termékből)A honlapon található információk a tájékoztatást szolgálják, nem jelentenek konkrét terápiás javaslatot és nem helyettesítik szakember felkeresését. A kockázatokról és a mellékhatásokról kérjük, olvassa el a betegtájékoztatót, kérdezze meg kezelőoorvosát, vagy hívja patikánkban gyógyszerészét!

A Gazdagréti Gyógyszertár az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztiorvosi Hivatala engedélyével végez internetes gyógyszerkereskedelmi tevékenységet.
Az internetes gyógyszerkereskedelmet folytató gyógyszertárak hivatalos listája ITT TÖLTHETŐ LE.

© 2012 - Gazdagréti Gyógyszertár, Minden jog fenntartva.
Adatkezelés    |    ÁSZF    |    Impresszum    |    Honlaptérkép