Bejelentkezve: {bejelentkezve_login_name}
1118 Gazdagréti tér 6. Tel.: 06-1-246-3364 Nyitva: H-P 8-20-ig, Sz: 8-14-ig
Katalógus >> Választott termék >> Calcium-D-Sandoz 600mg/400NE pezsgőtabletta (20x)
ÜDVÖZÖLJÜK -

Keresés a webpatikában

Kosár tartalom

Érték (Bruttó) összesen: 0 Ft

Termékajánló

Kalium carbonicum golyócskák C 30 (4g)

1.119Ft

Bankkártyás fizetés szolgáltatója:

Simple vásárlói tájékoztató

A Gazdagréti Gyógyszertár az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyével végez internetes gyógyszerkereskedelmi tevékenységet.

Pick-Pack-Pont csomag átvevőhelyek

Az ország 240 településén megtalálható több mint 800 Pick Pack Pont segítségével Ön személyesen is átveheti a megrendelt csomagot.

A megrendelt áru Pick Pack Pont-ba történő megérkezésekor SMS értesítést kap, melyet követően csomagját azonnal átveheti az értesítést követően 7 munkanapon keresztül az üzletek nyitva tartási ideje alatt. A csomagok szombaton, sőt vasárnap is átvehetőek, egészen estig.

A kiválasztott Pick Pack Ponton a készpénzes fizetés mellett a Pick Pack Pontok nagy százalékánál lehetőség van a bankkártyával történő fizetésre is. Megrendelésének átvétele előtt kérjük mindenképpen tájékozódjon, hogy a kiválasztott Pick Pack Pont-ban lehetséges-e bankkártyával kiegyenlítenie számláját.

A részletes boltlistát nyitva tartással és kártyaelfogadási lehetőséggel IDE KLIKKELVE találja.

A Pick Pack Ponton történő átvételnél a megrendelt termékek összértéke nem haladhatja meg a bruttó 127.000 Ft-ot (nettó 100.000 Ft-ot). (Csomagkiadási szabályban változás)

A személyes átvétel minél gyorsabb lebonyolítása érdekében kérjük, nyomtassa ki az automatikus visszaigazoló e-mail értesítést vagy jegyezze fel a rendelés azonosító számát.

A szolgáltatás díja: 1300 Ft.

Pontos nyitvatartási adatokat és a boltokra vonatkozó egyéb információkat a www.pickpackpont.hu/atveteli-pont oldalon talál.

Csomagját a www.pickpackpont.hu/csomagkereso oldalon követheti nyomon.


Ára: 2.330 Ft
Egységár: 116,50 Ft/db
Kód: 547773

- Vény nélkül kapható gyógyszerek
- Vitamin, Ásványi anyag, Immunerősítő
- Calcium

Kizárólag 18 éves kor felett alkalmazható.Felnőttek és idősek számára napi 1-2 pezsgőtabletta bevitele ajánlott (ez 600-1200 mg kalciumnak és 400-800 NE D3-vitaminnak felel meg). A készítmény nem alkalmazható súlyos vesekárosodásban szenvedő betegek esetében.Az alkalmazás módjaSzájon át történő alkalmazásra. A pezsgőtablettát egy pohár vízben (kb. 200 ml) kell feloldani és azonnal el kell fogyasztani

1.       A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

 

Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta

 

 

2.       MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

 

600 mg kalcium (1500 mg kalcium karbonát formájában), 400 NE (10 mikrogramm) kolekalciferol (D3-vitamin) pezsgőtablettánként.

 

A segédanyagok felsorolását lásd a 6.1 pontban.

 

 

3.       GYÓGYSZERFORMA

 

Pezsgőtabletta

Fehér, kerek, lapos, sima felületű, metszett élű, citrom illatú, és ízű pezsgőtabletta.

 

 

4.       KLINIKAI JELLEMZŐK

 

4.1     Terápiás javallatok

 

Idős személyek kombinált D3 vitamin és kalcium hiányának megelőzése és kezelése   

D3 vitamin és kalcium pótlás osteoporosis adjuváns kezelése során olyan betegek esetében, akiknél kalcium és D3-vitamin hiány kialakulásának veszélye nagy.

 

4.2     Adagolás és az alkalmazás módja

 

Per os alkalmazásra - kizárólag felnőtteknek.

Felnőttek és idősek számára napi 1-2 pezsgőtabletta bevitele ajánlott (ez 600-1200 mg kalciumnak és 400-800 NE D3 vitaminnak felel meg).

A pezsgőtablettát egy pohár vízben (kb. 200 ml) kell feloldani és azonnal el kell fogyasztani.

 

Adagolás májkárosodás esetében: Az adagolás módosítása nem szükséges.

 

Adagolás vesekárosodás esetén: A készítmény nem alkalmazható súlyosan károsodott veséjű betegek esetében.

 

A terhesség és szoptatás időszakára vonatkozó utasításokat a 4.6-os pont tartalmazza.

 

4.3     Ellenjavallatok

 

A pezsgőtabletta bármely összetevőjével szemben fennálló túlérzékenység, emelkedett szérum kalcium-szint (hypercalcaemia), hypercalciuria, vesekő, nephrocalcinosis, hyperparathyreosis, D vitamin túladagolás, myeloma, csontmetasztázis.

Hypercalciuriával és/vagy hypercalcaemiával társuló tartós mozgásképtelenség.

 

4.4     Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

 

Hosszú használat során a szérum kalcium szintet és a vizeletben a kalciumürítést ellenőrizni kell. Szükséges továbbá a veseműködés megfigyelése. Ilyen célra a szérum kreatinin szint meghatározás alkalmazható. Az adagot csökkenteni kell, vagy a kezelést ideiglenesen fel kell függeszteni, ha a vizeletben a kalciumürítés túllépi a 7,5 mmol/24 óra értéket (300 mg/24 óra).

 

A vese funkciók ellenőrzése különösen fontos, mikor egyidejűleg digitálisz glikozidokat és tiazid diuretikumokat alkalmaznak. Fokozott figyelmet kell fordítani arra, ha egyidejűleg biszfoszfonat, nátrium fluorid, vagy tetraciklin kezelést is végeznek. (lásd a 4.5 pont).

 

Más D-vitamin tartalmú készítmény egyidejű alkalmazásakor a Calcium-D-Sandoz D vitamin tartalmát (400 NE.) figyelembe kell venni. 

 

A Calcium-D-Sandoz D vitamin tartalma miatt egyéb D-vitamin, vagy kalcium tartalmú készítmény használata csak szigorú orvosi felügyelet mellett lehetséges. Ilyen esetekben a szérum kalcium szintet és vizeletben a Ca ürítést hetente ellenőrizni kell.

 

Hypercalcaemia kialakulásának kockázata miatt sarcoidosisban szenvedő betegeknek Calcium-D-Sandoz csak orvosi ellenőrzés mellett adható, mivel ebben a betegségben a D vitamin aktív metabolittá történő alakulása felgyorsul. A plazma és a vizelet szinteket rendszeresen ellenőrizni kell.

 

Beszűkült veseműködés esetén a Calcium-D-Sandozt elővigyázatosan kell alkalmazni. A kalcium és foszfát anyagcserét ellenőrizni kell.

 

Veseelégtelenségben szenvedő betegeknél a kolekalciferol formájában bevitt D vitamin metabolizmusa eltér az egészségesekben megfigyelhetőtől, ezért a D vitamin más formában való bevitele javasolt. 

 

Tájékoztatás cukorbetegek számára

A pezsgőtabletta szénhidrát tartalma csekély, emiatt cukorbetegek is szedhetik.

 

4.5.      Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

 

Digitálisz glikoziddal végzett kezelés idején az orálisan bevitt kalcium-D vitamin kombináció növelheti a digitálisz glikozidok toxicitását (szívritmuszavar kockázata). Szükség esetén EKG és szérum kalcium-szint monitorozással együtt végzett szoros klinikai ellenőrzést kell folytatni.

 

Biszfoszfonátokkal, illetve nátrium fluoriddal együtt alkalmazva legalább 2 óra teljen el ezen gyógyszerek és a kalcium készítmény bevétele között, különben a biszfoszfonát, illetve a nátrium fluorid felszívódása csökken.

 

A kalcium sók csökkenthetik a vas felszívódását. Következésképpen vas, illetve kalcium tartalmú készítmény bevétele közt legalább 2 óra teljen el.

 

A tiazid típusú diuretikumok csökkentik a renális kalcium ürítést. Ezért alkalmazásuk esetén a szérum kalcium-szintet ellenőrizni kell.

 

Rifampicin, fenitoin, vagy barbiturátok alkalmazása fokozhatja a D3 vitamin metabolizmusát, ezáltal csökkentheti hatását.

 

A kolesztiramin és a Calcium-D-Sandoz bevitele között legalább 2 órának kell eltelnie, különben a D3 vitamin felszívódása csökken.

 

Glukokortikoidok egyidejű alkalmazása csökkentheti a D3 vitamin hatását.

Mivel a kalcium akadályozhatja a per os adott tetraciklin felszívódását, a Calcium-D Sandozt a tetraciklin alkalmazása után legalább 3 órával célszerű bevenni.

 

Bizonyos ételek befolyásolhatják a gyógyszer felszívódását (például: oxálsavat, foszfátot, vagy fitin savat tartalmazó, vagy magas rosttartalmú ételek).

 

4.6.      Terhesség és szoptatás

 

Terhesség és szoptatás ideje alatt a D-vitamin és a kalcium együttes hiánya pótolható. A napi adag ne haladja meg az 1500 mg kalciumot és a 600 I.U. D3-vitamint. Tehát a napi adag nem lépheti túl az 1 tablettát.

A D vitamin túladagolás állatkísérletekben teratogén hatású volt.

A D3 vitamin túladagolását terhes nők esetén különösen kerülni kell, mivel az elhúzódó hypercalcaemia a gyermeknél néha a fizikai és szellemi fejlődés lelassulásával, supravalvularis aortaszűkülettel, valamint retinopathia-val társul. Azonban számos esetbemutatás tanúskodik arról, hogy hypoparathyreosisban szenvedő anyák igen magas D-vitamin adagokkal végzett kezelése során is egészséges gyermek született. 

A kalcium kis mértékben bejut az anyatejbe, de nincs káros hatása a csecsemőre. A D-vitamin és metabolitjai szintén bekerülnek az anyatejbe. Ezt figyelembe kell venni, amennyiben a gyermekeknek D-vitamin kezelést írnak elő. A terhes vagy szoptató nők étkezés előtt vagy után két órán belül ne szedjenek kalcium készítményt, mivel az csökkentheti a vas felszívódását.

 

4.7     A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre

 

Nagyon valószínűtlen, hogy a készítmény a gépjárművezetéshez és gépkezeléshez szükséges képességeket hátrányosan befolyásolná.

 

4.8.      Nem kívánt hatások

 

Anyagcsere- és táplálkozási betegségek:

Nem gyakori: hypercalcaemia és hypercalceuria

 

Emésztőrendszeri betegségek:

Ritkán: székrekedés, felfúvódás, hányinger, gyomorfájás, hasmenés

 

A bőr és a bőr alatti szövetek betegségei:

Ritkán: viszketés, kiütés, csalánkiütés.

 

4.9     Túladagolás

 

A túladagolás hypercalciuriát vagy hypercalcaemiát eredményez, melynek a következő tünetei lehetnek: hányinger, hányás, szomjúság érzet, kóros szomjúság, polyuria, exsiccosis, székrekedés. Elsősorban parenteralisan végzett kalcium kezelés során figyelték meg, hogy a krónikus túladagolás miatt kialakuló hypercalcaemia az erek és szervek calcificatioját okozhatja.

 

A D vitamin intoxikáció kialakulása normális parathyreoidea működés esetén akkor várható, ha 1-2 hónapig a napi bevitel meghaladja a 40 000 -100 000 NE-t. Kalcium túladagolásra akkor kell számítani, ha a napi bevitel 2000 mg felett van.

 

Kezelés

Mérgezés esetén a kezelést azonnal fel kell függeszteni és a folyadékhiányt pótolni kell.

 

 

5.       FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

 

5.1     Farmakodinámiás tulajdonságok

 

Hatástani csoport: Ásványi anyagok

ATC kód: A12A X17

 

A Calcium-D-Sandoz kalcium és D vitamin állandó arányú keveréke. Mivel a kalcium és a D vitamin koncentrációja a gyógyszerben magas, megfelelő mennyiségű kalcium felszívódása kisebb dózisfrekvencia esetén is biztosított. A D vitaminnak szerepe van a kalcium-foszfor anyagcserében. Egyaránt fokozza a kalcium és foszfor bélből történő aktív transzportját és a csontokba történő beépülést. A kalcium és D3 vitaminpótlás megszünteti a látens D vitaminhiányt és a szekunder hyperparathyreosist.

Az ismétlődő, vagy tartós D-vitamin és kalcium hiány hátrányosan befolyásolhatja a csontszerkezetet.

 

3270 idősek otthonában élő nő (életkor: 84 + 6 év) bevonásával végzett, 18 hónapig tartó kettős vak, placebo kontrollált vizsgálat során megfigyelték, hogy kolekalciferol (800 IU/nap) és kalcium (1,2 g/nap) jelentősen csökkentette a vizsgált személyek PTH szekrécióját. 18 hónap elteltével az "intent to treat" analízis eredményei szerint a kalcium és D vitamin kombinációval kezelt csoportban 80 csípő csonttörés, a placebo csoportban 110 csípőtörés fordult elő (p=0,004). Eszerint a vizsgálat során 1 387 nő kezelése 30 csípőtörést előzött meg. A 36 hónapos követési időszakban a kalcium és D vitamin kombinációval kezelt csoportban (n=1176) 137 nő esetében, a placebo csoportban 178 esetben (n=1127) alakult ki legalább egy csípőtörés (p<0,02). 

 

Az emberi szervezet D-vitamin ellátottsága függ attól, hogy az adott személy milyen mértékben van kitéve a Föld felszínét elérő UV-sugárzás hatásának (melyet főként a szabadban eltöltött időtartam, az öltözködés, a szélességi körökkel kifejezhető földrajzi helyzet határoz meg), valamint az, hogy az elfogyasztott tápláléknak mekkora a D-vitamin tartalma. Ide kell számítani a D-vitaminnal dúsított élelmiszereket, élelmiszer kiegészítőket, multivitaminokat is. Magyarországon az UV-sugárzás szintje az októbertől márciusig terjedő időszakban alacsony, emiatt az alacsony D-vitamin ellátottság különösen télen és kora tavasszal gyakori. Aki kevés időt tölt a napsütésben szabad levegőn, egész évben hajlamos lehet a D-vitamin hiány kialakulására.

 

5.2.      Farmakokinetikai tulajdonságok

 

Kalcium-karbonát

Felszívódás:

A pezsgőtabletta feloldódásakor a kalcium-karbonát citromsav jelenlétében oldékony kalcium citráttá alakul. A bevitt kalcium mennyiség kb. 30-40 %-a felszívódik, túlnyomórészt a proximális vékonybélben. 

Kiválasztás:

A kalcium a vizeletben, a székletben és az izzadtságban választódik ki. A vizelet kalcium tartalma a glomeruláris filtráció és a tubularis reabszorpció függvénye.

 

D3 vitamin:

Felszívódás:

A D3 vitamin a bélben szívódik fel és proteinekhez kötve véráram útján a májba kerül, ahol az első hidroxilációval 25-hidroxikolekalciferollá alakul. A második hidroxilációval a vesékben a 1,25.dihidroxikolekalciferollá metabolizálódik. Így jön létre a D3 vitamin aktív metabolitja.

A nem hidroxilált D3 vitamin az izomszövetben és a zsírszövetben tárolódik.

 

5.3.      Preklinikai biztonsági adatok  

 

A rendelkezésre álló lényeges adatok már ismertetésre kerültek az Alkalmazási Előírás egyéb részeiben (lásd 4.6; 4.9).

 

 

6.         GYÓGYSZERÉSZETI JELLEMZŐK

 

6.1.      Segédanyagok felsorolása

 

Vízmentes citromsav, almasav, nátrium-hidrogén-karbonát, nátrium-ciklamát, citrom aroma, vízmentes nátrium-karbonát, maltodextrin, szacharin-nátrium, szacharóz, zselatin, kukoricakeményítő, részlegesen hidrogénezett szójababolaj, dl-α-tokoferol.

 

 

 

6.2     Inkompatibilitások

 

Nem értelmezhető.

 

6.3     Felhasználhatósági időtartam

 

3 év

 

6.4     Különleges tárolási előírások

 

Legfeljebb 30ºC-on, nedvességtől védve tárolandó.

A tartályt szorosan lezárva tárolandó.

 

6.5     Csomagolás típusa és kiszerelése

 

20 db pezsgőtabletta fehér polietilén, garanciazáras, nedvességmegkötővel és mozgáscsillapítóval kombinált kupakkal lezárt fehér polipropilén tartályban. Egy tartály dobozban.

 

Kiszerelési egységek: 20×, 40× (2×20), 60× (3×20), 100× (5×20).

 

6.6     A készítmény felhasználására, kezelésére vonatkozó útmutatások

 

Nincsenek különleges előírások.

 

Megjegyzés: X (egy kereszt, erős hatású)

Osztályozás: I. csoport

Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN)

 

 

7.       A FORGALOMBAHOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA

 

Sandoz Hungária Kft.

1034 Budapest, Tímár utca 20.

 

 

8.       A FORGALOMBAHOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA

 

OGYI-T-8951/01                      (20×)

OGYI-T-8951/02                      (40×)

OGYI-T-8951/03                      (60×)

OGYI-T-8951/04                      (100×)

 

 

9.       A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY ELSŐ KIADÁSÁNAK/ MEGÚJÍTÁSÁNAK DÁTUMA

 

2003. július 3.

 

 

10.     A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA

 

2008. január 16.


Megjelenítve 1-től 1-ig ( 1 termékből)A honlapon található információk a tájékoztatást szolgálják, nem jelentenek konkrét terápiás javaslatot és nem helyettesítik szakember felkeresését. A kockázatokról és a mellékhatásokról kérjük, olvassa el a betegtájékoztatót, kérdezze meg kezelőoorvosát, vagy hívja patikánkban gyógyszerészét!

A Gazdagréti Gyógyszertár az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztiorvosi Hivatala engedélyével végez internetes gyógyszerkereskedelmi tevékenységet.
Az internetes gyógyszerkereskedelmet folytató gyógyszertárak hivatalos listája ITT TÖLTHETŐ LE.

© 2012 - Gazdagréti Gyógyszertár, Minden jog fenntartva.
Adatkezelés    |    ÁSZF    |    Impresszum    |    Honlaptérkép