Bejelentkezve: {bejelentkezve_login_name}
1118 Gazdagréti tér 6. Tel.: 06-1-246-3364 Nyitva: H-P 8-20-ig, Sz: 8-14-ig
Katalógus >> Választott termék >> Betacid granulátum belsőleges oldathoz (50g)
ÜDVÖZÖLJÜK -

Keresés a webpatikában

Kosár tartalom

Érték (Bruttó) összesen: 0 Ft

Termékajánló

Jutavit E vitamin 400 kapszula (100x)

2.249Ft

Bankkártyás fizetés szolgáltatója:

Simple vásárlói tájékoztató

A Gazdagréti Gyógyszertár az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyével végez internetes gyógyszerkereskedelmi tevékenységet.

Pick-Pack-Pont csomag átvevőhelyek

Az ország 240 településén megtalálható több mint 800 Pick Pack Pont segítségével Ön személyesen is átveheti a megrendelt csomagot.

A megrendelt áru Pick Pack Pont-ba történő megérkezésekor SMS értesítést kap, melyet követően csomagját azonnal átveheti az értesítést követően 7 munkanapon keresztül az üzletek nyitva tartási ideje alatt. A csomagok szombaton, sőt vasárnap is átvehetőek, egészen estig.

A kiválasztott Pick Pack Ponton a készpénzes fizetés mellett a Pick Pack Pontok nagy százalékánál lehetőség van a bankkártyával történő fizetésre is. Megrendelésének átvétele előtt kérjük mindenképpen tájékozódjon, hogy a kiválasztott Pick Pack Pont-ban lehetséges-e bankkártyával kiegyenlítenie számláját.

A részletes boltlistát nyitva tartással és kártyaelfogadási lehetőséggel IDE KLIKKELVE találja.

A Pick Pack Ponton történő átvételnél a megrendelt termékek összértéke nem haladhatja meg a bruttó 127.000 Ft-ot (nettó 100.000 Ft-ot). (Csomagkiadási szabályban változás)

A személyes átvétel minél gyorsabb lebonyolítása érdekében kérjük, nyomtassa ki az automatikus visszaigazoló e-mail értesítést vagy jegyezze fel a rendelés azonosító számát.

A szolgáltatás díja: 1300 Ft.

Pontos nyitvatartási adatokat és a boltokra vonatkozó egyéb információkat a www.pickpackpont.hu/atveteli-pont oldalon talál.

Csomagját a www.pickpackpont.hu/csomagkereso oldalon követheti nyomon.


Ára: 1.115 Ft
Egységár: 22,30 Ft/g
Kód: 112474

- Vény nélkül kapható gyógyszerek
- Tápcsatorna és anyagcsere
- Emésztést segítő szerek

Hypaciditással, anaciditással járó állapotok tüneti kezelése.


                    

                         

                   BETACID granulált porkeverék

                           (MEDITOP)


    Csökkent gyomorsav-elválasztás vagy teljes savhiány miatt kialakult

    emésztési zavarok kezelésére szolgáló gyógyszerkészítmény.

    Ha az orvos másképpen nem rendeli, szokásos adagja alkalmanként

    felnőtteknek 1-2 csapott mokkáskanál, gyermekeknek 1 csapott mokkáskanál,

    csecsemőknek 1/2 csapott mokkáskanál granulált porkeverék, amelyet

    1/2-1 dl vízben oldva, étkezés közben vagy után kell bevenni.

    A gyógyszert gyermekek elől gondosan el kell zárni!

    A gyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad

    felhasználni.

    Eltartása: szobahőmérsékleten (15-25 °C), nedvességtől védve.

   

    Betegtáj. OGYI eng. száma: 5583/40/93.

   

    Külső csomagolás (műanyagdoboz):

    50 g

    BETACID granulált porkeverék

    Hatóanyag: 10,0 g pepsinum, 40,0 g betainum chloratum 50 g granulátumban.

   

    MEDITOP

1.       A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

 

Betacid granulált porkeverék

30 g, 50 g

 

2.       MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

 

Pepszin-por           25,0 mg

Betain-hidroklorid  820 mg 1 g porkeverékben.

 

A segédanyagok felsorolását lásd a 6.1 pontban.

 

 

3.       GYÓGYSZERFORMA

 

Granulált porkeverék

Fehér, csaknem fehér granulált por.

 

 

4.       KLINIKAI JELLEMZŐK

 

4.1     Terápiás javallatok

 

Hypaciditással, anaciditással járó állapotok tüneti kezelése.

 

4.2     Adagolás és az alkalmazás módja

 

Egyedi beállítást igényel.

Átlagos adagja:

Felnőtteknek 1-2 adagolókanál,

gyermekeknek 1 adagolókanál,

csecsemőknek ½ adagolókanál granulált porkeverék, amelyet 1/2-1 dl vízben oldva, étkezés közben vagy közvetlen étkezés után kell bevenni.

Ügyelni kell arra, hogy a granulátum feloldása azonnal a megadott mennyiségű vízben történjen és ne egy töményebb oldat utólagos hígításával, mert ez a pepszin hatását lerontja (a pepszin hatását a töményebb sósavas oldatok károsítják). 1 adagolókanál 0,7 g, 1 púpozott adagolókanál 1 g granulált porkeveréknek felel meg.

 

4.3       Ellenjavallatok

 

A gyógyszer bármely összetevője, illetve sertésfehérje iránti ismert túlérzékenység, továbbá hyperaciditás, ulcus pepticum.

 

4.4     Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

 

Anaciditás esetén a malignus elváltozást (carcinoma ventriculi) ki kell zárni.

A Betacid granulátumból készített oldat megivását követően célszerű a szájüreget nátrium-hidrogén-karbonátos vagy legalább tiszta) vízzel kiöblíteni, mert a fogzománcot a sósav megtámadhatja.

Feloldás után a Betacid-ot azonnal fel kell használni. A felhasználatlan Betacid oldatot ki kell önteni, tárolni nem szabad.

A Betacid betain-hidroklorid tartalma a vizelet pH-ját csökkentheti.

 

4.5     Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

 

Lásd a 6.2 pontot (Inkompatibilitások).

 

4.6     Terhesség és szoptatás

 

A betain-hidroklorid felszívódik a tápcsatornából. Állatkísérletes vizsgálatok alapján az anyai szervezetből átjut a placentán és bekerül a magzatba. A placentabarrier különböző állatfajokban különböző mértékben csökkenti a magzati szövetekbe jutó betain mennyiségét. Az N metil-14C-jelzett, iv. beadott betainból a radioaktivitás kutyában leginkább a magzati májban, és kisebb arányban a szívben, tüdőben és vesékben volt kimutatható. Állatkísérletekben a betainnal kapcsolatban nem jelentettek teratogén hatást. Humán teratogenitási adatok nem állnak rendelkezésre, így a Betacid granulált porkeverék terhességben csak a várható terápiás előny és a lehetséges kockázatok mérlegelésével adható. A betain anyatejbe jutásáról nincs adat.

 

4.7     A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre

 

Nem valószínű, hogy a Betacid negatív hatást gyakorol a gépjárművezetéshez és a gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre.

 

4.8         Nemkívánatos hatások, mellékhatások

 

A pepszin véletlen inhalációja asthmás rohamot provokálhat.

A betain-hidroklorid tartalom miatt nem zárható ki a metabolikus acidosis kialakulásának elősegítése.

A fogzománcot a sósav megtámadhatja, ennek elkerülésére a Betacid granulátumból készített oldat megivását követően célszerű a szájüreget nátrium-hidrogén-karbonátos (vagy legalább tiszta) vízzel kiöblíteni.

A Betacid betain-hidroklorid tartalma a vizelet pH-ját csökkentheti.

 

4.9     Túladagolás

 

Túladagolásról nincs adat. Nagy mennyiségű Betacid bevétele esetén valószínűsíthető a hyperaciditás kialakulása. Ilyen esetben a Betacid szedését azonnal fel kell függeszteni és a pácienst szükség esetén antacidummal tüneti kezelésben kell részesíteni.

A betain természetes vegyület, amely az emberi szervezet szöveteiben is kimutatható. Napi több grammos mennyiségben, heteken át történő szedése sem okozott toxikus tüneteket.

 

 

5.       FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

 

5.1     Farmakodinámiás tulajdonságok

 

Farmakoterápiás csoport: Digestivumok, beleértve az enzimkészítményeket

ATC kód: A09AC01

 

A Betacid granulált porkeverék két hatóanyaga a pepszin és a betain (trimetilglicin)-hidroklorid.

A pepszin és a betain az emberi szervezetben is termelődő, természetes vegyület.

A pepszin a tápcsatornából nem szívódik fel, így szisztémás hatást nem fejt ki.

A pepszin a gyomor által termelt fehérjetermészetű emésztőenzim, amelyet a sósav aktivál és a fehérjéket savas pH-n alacsonyabb molekulatömegű peptidekre bontja. A pepszin aktivitása szempontjából optimális pH-érték 2 körül van. Az a pH tartomány, amely felett a pepszin aktivitása nagyon elégtelenné válik, pH 4 körüli értéktől kezdődik.

A hiányos gyomornedv-elválasztás étvágytalanságot és rossz emésztést, dyspepsiát okoz. A hypaciditással, anaciditással járó állapotok egy részében a pepszintermelődés is alatta van az optimális mértéknek. A hypaciditás esetek másik részében a gyomornedv még kellő mennyiségű pepszint tartalmaz, így elegendő lenne a sósav önmagában történő pótlása is. Mivel azonban laboratóriumi vizsgálat nélkül nem dönthető el, hogy a hypacid, illetve anacid páciensek gyomornedve kellő pepszint tartalmaz-e és a pepszinpótlás (az esetleges túlérzékenységtől eltekintve) nem jár fokozott mellékhatás-kockázattal, célszerű a pepszint sósavpótlásra alkalmas vegyülettel, a betain-hidrokloriddal együtt alkalmazni.

A betain-hidrokloridban a sósav szilárd állapotban, sókötésben található. Ezzel biztosítható, hogy a pepszint a felhasználásig szilárd (az oldatnál lényegesen stabilabb és kényelmesebben kezelhető) gyógyszerformában lehessen tárolni és vízben való oldását követően gyorsan, egyszerűen sósavas pepszinoldatot állíthassunk elő.

A betain szintén természetes vegyület, amely az emberi szervezet szöveteiben is kimutatható. Kimutatták, hogy nagyobb (több grammos) napi dózisokban csökkenti a plazma homocisztein-koncentrációját.

 

5.2     Farmakokinetikai tulajdonságok

 

A pepszin nem szívódik fel a tápcsatornából, hanem a gyomorból kiürülve a többi fehérjével együtt végső soron aminosavakká bomlik.

A betain felszívódik a tápcsatornából. Állatkísérletekben, iv. alkalmazást követően eloszlott a szövetekben, és a legnagyobb koncentrációkat a májban és a vesében érte el.

Humán vizsgálatban, férfi önkéntesek esetében egyszeri, 50 mg/ttkg per os dózist követően a betain gyorsan szívódott fel (t1/2=0,28 h/SD:0,17/. Plazma felezési ideje 0,59 h /SD: 0,22/ volt. Cmax=0,94mmol/1 /SD: 0,19/, tmax=0,9 h /SD: 0,33/. Eliminációs félideje 14,38 h /SD: 7,17/.

Ismételt adagolás (5 napon át napi 2x50 mg/ttkg) mellett a plazma felezési idő 1,77 h-ra /SD:0,75/, míg az eliminációs felezési idő 41,17 h-ra /SD:13,50/ emelkedett. Az abszorpció nem változott.

A betain fő metabolitja a dimetilglicin. A betain renális clearance-e alacsony volt és a vizelettel a bevitt dózis 4%-a ürült ki.

 

5.1              A preklinikai biztonsági vizsgálatok eredményei

 

Patkányokban a betain protektív hatást mutatott az etanol, valamint széntetraklorid indukálta hepatotoxicitásban. Ugyanakkor egérben a betain előzetes adagolása fokozta a kloroform hepatotoxicitását.

A betain Salmonella typhimurium TA100 és TA1535 esetében csökkentette a CMBA mutagén vegyület mutagenitását.

 

 

6.       GYÓGYSZERÉSZETI JELLEMZŐK

 

6.1              Segédanyagok felsorolása

 

Laktóz-monohidrát.

 

6.2              Inkompatibilitások

 

A Betacid hatását a lúgos kémhatású (lúgos pH) anyagok csökkentik.

A pepszin hatását a töményebb savas (közöttük sósavas) oldatok károsítják.

A Betacidot és a savérzékeny gyógyszereket legalább 1 órás eltéréssel ajánlott bevenni.

 

6.3     Felhasználhatósági időtartam

 

2 év

 

6.4     Különleges tárolási előírások

 

Legfeljebb 30°C-on, nedvességtől védve tárolandó.

 

 

 

6.5     Csomagolás típusa és kiszerelése

 

30 vagy 50 g granulált por fehér, garanciazáras, csavaros HDPE kupakkal lezárt fehér HDPE tartályba töltve. Egy tartály és egy színtelen, átlátszó, polisztirol adagolókanál dobozban.

 

6.6     A készítmény felhasználására, kezelésére / megsemmisítésére vonatkozó útmutatások

 

Lásd a 4.4, a 6.2 és a 6.4 pontot.

 

Megjegyzés:  nem keresztes szer.

Kiadhatóság: I. csoport

Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszerkészítmények (VN)

 

 

7.       A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA

 

Meditop Kft. 2097 Pilisborosjenő, Ady Endre utca 1.

 

 

8.       A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA

 

OGYI-T-4134/01 (50 g)

OGYI-T-4134/02 (30 g)

 

 

9.       A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY ELSŐ KIADÁSÁNAK/ MEGÚJÍTÁSÁNAK DÁTUMA

 

1994./2005. 05. 23.

 

 

10.     A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA

 

2008. május 29.

 

 


Megjelenítve 1-től 1-ig ( 1 termékből)A honlapon található információk a tájékoztatást szolgálják, nem jelentenek konkrét terápiás javaslatot és nem helyettesítik szakember felkeresését. A kockázatokról és a mellékhatásokról kérjük, olvassa el a betegtájékoztatót, kérdezze meg kezelőoorvosát, vagy hívja patikánkban gyógyszerészét!

A Gazdagréti Gyógyszertár az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztiorvosi Hivatala engedélyével végez internetes gyógyszerkereskedelmi tevékenységet.
Az internetes gyógyszerkereskedelmet folytató gyógyszertárak hivatalos listája ITT TÖLTHETŐ LE.

© 2012 - Gazdagréti Gyógyszertár, Minden jog fenntartva.
Adatkezelés    |    ÁSZF    |    Impresszum    |    Honlaptérkép