Bejelentkezve: {bejelentkezve_login_name}
1118 Gazdagréti tér 6. Tel.: 06-1-246-3364 Nyitva: H-P 8-20-ig, Sz: 8-14-ig
Katalógus >> Választott termék >> Teva-Dolobene gél (régi:Dolobene gél) (1x50g)
ÜDVÖZÖLJÜK -

Keresés a webpatikában

Kosár tartalom

Érték (Bruttó) összesen: 0 Ft

Termékajánló

Labello ajakbalzsam for men

1.045Ft

Bankkártyás fizetés szolgáltatója:

Simple vásárlói tájékoztató

A Gazdagréti Gyógyszertár az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyével végez internetes gyógyszerkereskedelmi tevékenységet.

Pick-Pack-Pont csomag átvevőhelyek

Az ország 240 településén megtalálható több mint 800 Pick Pack Pont segítségével Ön személyesen is átveheti a megrendelt csomagot.

A megrendelt áru Pick Pack Pont-ba történő megérkezésekor SMS értesítést kap, melyet követően csomagját azonnal átveheti az értesítést követően 7 munkanapon keresztül az üzletek nyitva tartási ideje alatt. A csomagok szombaton, sőt vasárnap is átvehetőek, egészen estig.

A kiválasztott Pick Pack Ponton a készpénzes fizetés mellett a Pick Pack Pontok nagy százalékánál lehetőség van a bankkártyával történő fizetésre is. Megrendelésének átvétele előtt kérjük mindenképpen tájékozódjon, hogy a kiválasztott Pick Pack Pont-ban lehetséges-e bankkártyával kiegyenlítenie számláját.

A részletes boltlistát nyitva tartással és kártyaelfogadási lehetőséggel IDE KLIKKELVE találja.

A Pick Pack Ponton történő átvételnél a megrendelt termékek összértéke nem haladhatja meg a bruttó 127.000 Ft-ot (nettó 100.000 Ft-ot). (Csomagkiadási szabályban változás)

A személyes átvétel minél gyorsabb lebonyolítása érdekében kérjük, nyomtassa ki az automatikus visszaigazoló e-mail értesítést vagy jegyezze fel a rendelés azonosító számát.

A szolgáltatás díja: 1300 Ft.

Pontos nyitvatartási adatokat és a boltokra vonatkozó egyéb információkat a www.pickpackpont.hu/atveteli-pont oldalon talál.

Csomagját a www.pickpackpont.hu/csomagkereso oldalon követheti nyomon.


Ára: 1.785 Ft
Egységár: 35,70 Ft/g
Kód: 736362

- Vény nélkül kapható gyógyszerek
- Vázizomrendszer
- Izületi-, izom- és reumás fájdalmak helyi készítményei

Duzzanatok, vérömlenyek okozta panaszok és az izmok, inak, ínhüvelyek, szalagok, ízületek mechanikai sérüléseit - mint amilyenek a zúzódások és nyomódások, rándulások és húzódások - követő gyulladásos állapotok, teniszkönyök, íngyulladások, ínhüvelygyulladások, nyálkatömlő-gyulladások. Akut neuralgia, periarthritis humeroscapularis. Felületes visszér panaszok kezelése.

1.       A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE

 

Dolobene-ratiopharm gél

 

 

2.       MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

 

500 NE (2,27-4,17 mg) heparin-nátrium,

25,0 mg dexpantenol,

166,6 mg dimetil-szulfoxid

1 g gélben.

 

A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.

 

 

3.       GYÓGYSZERFORMA

 

Gél.

Tiszta, színtelen, jellegzetes illatú, homogén gél.

 

 

4.       KLINIKAI JELLEMZŐK

 

4.1     Terápiás javallatok

 

Duzzanatok, vérömlenyek okozta panaszok és az izmok, inak, ínhüvelyek, szalagok, ízületek mechanikai sérüléseit – mint amilyenek a zúzódások és nyomódások, rándulások és húzódások – követő gyulladásos állapotok; teniszkönyök, íngyulladások, ínhüvelygyulladások, nyálkatömlő-gyulladások. Akut neuralgiák, periarthritis humeroscapularis. Felületes visszér panaszok kezelésére.

 

4.2     Adagolás és alkalmazás

 

A Dolobene-ratiopharm gélt naponta 2-4 alkalommal kell az érintett helyekre felvinni. Egy térd nagyságú területre általában 3 cm hosszú gél csík elegendő.

A Dolobene-ratiopharm gélt a bőrön vékonyan és nagy felületre, vagy horzsolódás esetén a fájdalmas terület közelébe kell felvinni és eloszlatni.

 

Alkalmazása kötések alatt: a kötést a gél felvitele után csak akkor szabad felrakni, ha a gél a bőrbe felszívódott, ill. az alkohol elpárolgott (néhány perc elteltével). Különösen légmentesen záródó kötéseknél (mint amilyenek a tapaszok) kell erre ügyelni.

 

Alkalmazás iontoforézishez: a Dolobene-ratiopharm gélt a katód alá kell felvinni.

 

A Dolobene-ratiopharm gél mint hatóanyagot tartalmazó kontakt gél ultrahang-terápiára is alkalmas (fonoforézis).

 

A kezelés időtartama a panaszok mértékéhez és lefutásához igazodik.

 

Megjegyzés:

A kezelés helyén egyéb gyógyszerek, kozmetikumok és vegyi anyagok nem fordulhatnak elő. A Dolobene-ratiopharm gél nyálkahártyákra (szem, száj, orr), nyílt sebekre vagy beteg, sérült bőrre (pl. besugárzás, erős napégés után, műtéti heg) nem vihető fel.

 

 

4.3     Ellenjavallatok

 

A készítmény hatóanyagaival, vagy bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység.Asztma, súlyos máj- és vesefunkció zavarok, labilis keringés, terhesség, szoptatás esetén és 5 év alatti gyermekeknél nem alkalmazható.

A Dolobene-ratiopharm gélt nyílt sebre nem szabad felvinni (Izopropil-alkohol tartalma miatt a Dolobene-ratiopharm  gél nyílt seben történő alkalmazásakor fájdalmas reakciókat idéz elő)

A Dolobene-ratiopharm géllel 5 év alatti gyermekek nem kezelhetők, mivel tapasztalatok nincsenek.

 

4.4     Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

 

Nincsenek.

 

4.5     Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

 

Egyéb, helyileg alkalmazott szerek permeációja erősödhet.

Sulindak – nem szteroid antiflogisztikum – egyidejű alkalmazása perifériás neuropathiát okozhat.

Izopropil-alkohol tartalma miatt a Dolobene-ratiopharm gél nyílt seben történő alkalmazásakor fájdalmas reakciókat idéz elő, tehát ilyen esetben a Dolobene-ratiopharm gél alkalmazása nem javallt.

 

4.6     Terhesség és szoptatás

 

Terhesség

Mivel néhány állatfajnál DMSO-val teratogén hatásokat lehetett kiváltani (lásd 5.3 pont) és DMSO-val kapcsolatban terheseknél elegendő tapasztalat nem áll rendelkezésre, óvatosságból terhes nőket DMSO-tartalmú készítményekkel nem szabad kezelni.

 

Szoptatás

A DMSO bejut az anyatejbe.

 

4.7     A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre

 

Nincs hatása a gépjárművezetésre és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre.

 

4.8     Nemkívánatos hatások, mellékhatások

 

A leggyakoribb mellékhatások az alkalmazás helyén kialakult erythema, viszketés és égő érzés. Ezek a tünetek a további kezelés során általában megszűnnek.

 

A DMSO és a Dolobene-ratiopharm gél egyéb összetevői esetenként allergiás bőrtüneteket okozhatnak.

 

A Dolobene-ratiopharm gél alkalmazása után esetenként átmenetileg fokhagymára emlékeztető szájszag jelentkezhet. Ezt a szájszagot a dimetil-szulfid (DMS), a DMSO egyik anyagcsereterméke okozza.

 

Néhány perce az ízérzékelés is megváltozhat.

 

Egyes esetekben allergiás azonnali reakcióként urticaria és Quincke-ödéma fordulhat elő

 

4.9         Túladagolás

 

A Dolobene-ratiopharm géllel mérgezések nem ismertek.

 

 

 

 

5.                    FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

 

Farmakoterápiás csoport: Ízületi és izomfájdalmak lokális készítményei.

ATC kód: M02A X53

 

5.1     Farmakodinámiás tulajdonságok

 

DMSO:

A DMSO antiflogisztikus, ödéma ellenes, helyi analgetikus tulajdonságokkal rendelkezik.

Az antiflogisztikus hatás több farmakológiai hatáson alapul, amelyek közül a legjelentősebb az

OH-gyökök inaktiválása, amelyek gyulladáskor fokozott mértékben képződnek és szövetromboló hatásúak.

A DMSO lokál-anesztetikus hatású, csökkenti a perifériás neuronok ingerületvezetési sebességét.

Az ödéma ellenes hatás a hidroxilgyökök inaktiválására és ezáltal a beteg terület anyagcseréjének javulására vezethető vissza. Ebben a részben a DMSO higroszkópos tulajdonsága is szerepet játszik.

A DMSO (50% felett) az anyagok reszorpciójában mint közvetítő is szolgálhat.

 

Heparin:

A hialuronidáz kompetitív gátlása mérsékli a gyulladások helyén a fokozott kötőszöveti leépülést.

Tehát a heparinnak antiflogisztikus hatása is van és elősegíti a gyógyulást. Továbbá heparin dózistól függően antitrombotikus hatású, amelyek során többek között sokkal erősebb az antitrombin III-nak a protrombin-aktiválásra és a trombinra kifejtett inhibitoros hatása.

A heparin penetrációja, amely 300 IU/g feletti dózisoknál bizonyított, az egészséges bőrön keresztül dózisfüggő.

 

Dexpantenol:

Helyi alkalmazás során a dexpantenol a bőrben patoténsavvá, a B-vitamincsoport egyik tagjává alakul át. A dexpantenol és a pantoténsav biológiai aktivitása megegyezik. A pantoténsav többek között a koenzim-A alkotórészeként minden szövetben befolyásolja a felépítő és lebontó folyamatokat és így többek között a sebgyógyulás és a hámosodás során elősegíti a regenerációs folyamatokat.

 

5.2     Farmakokinetikai tulajdonságok

 

DMSO

A DMSO az emberi plazmában kb. 40 ng/ml koncentrációban előforduló természetes anyag. A DMSO 1,5 g Dolobene-ratiopharm  gél 400 cm2 bőrfelszínen történő egyszeri alkalmazását követően 3-4 óra felezési idővel reszorbeálódik. Plazmaszintje 6 óra elteltével kb. 120 ng/ml maximum értéket ér el, amely az alkalmazást követően 12 órán át fennmarad. Majd a DMSO ezt követően 11-14 órás felezési idővel eliminálódik. Az endogén plazmaszint az alkalmazást követően 60 órával áll ismét vissza. Az így felvett DMSO-mennyiség 12-25%-a az első 24 órában és 37-48%-a 7 napon belül renalisan változatlanul, ill. a fő metabolit dimetil-szulfon (DMSO2) formájában választódik ki. A teljes DMSO dózis 3,5-6%-a az alkalmazás után 6-12 órával dimetil-szulfid (DMS) formájában a tüdőn keresztül távozik.

A DMSO2 a plazmában, mint természetes anyag 1 mg/ml koncentrációban ugyancsak előfordul. Ez az érték terápiás dózisok alkalmazását követően nem változik jelentősen: 24 óra elteltével 1,2 mg/ml-es átlagos plazmaszint alakul ki.

5 napon keresztül naponta 3-szor 1 g DMSO alkalmazását követően a kezelt bőrfelületen 3 mg/g, az alatta elhelyezkedő izomszövetben, valamint a kezelt ízület synovialis membránjában 7-10 mg/g és a synovialis folyadékban átlagosan 0,8 mg/g DMSO-értékeket mértek, miközben az átlagos plazmakoncentráció 0,5 mg/ml volt.

 

Heparin

Percutan alkalmazást követően a heparin farmakokinetikájára vonatkozóan megbízható adatok nem állnak rendelkezésre.

 

Dexpantenol

A dexpantenol helyileg alkalmazva a bőrben patoténsavvá alakul át. A dexpantenol mint alkohol gyorsabban reszorbeálódik, mint a sav természetű pantoténsav. A dexpantenol jó reszorpciója kísérletileg igazolt.

 

5.3     A preklinikai biztonsági vizsgálatok eredményei

 

Dimetil-szulfoxid (DMSO):

a) Akut toxicitás

A DMSO különböző állatfajokon mért akut toxicitás-értékeit (LD50) a következő táblázat tartalmazza.

 

 

LD50 (g/ttkg)

 

Beadás módja

iv.

orális

sc.

pc.

egér

3,8-9,2

16,5-24,6

13,9-20,5

50

patkány

5,2-8,1

17,8-28,3

12,5-20,5

40

kutya

2,5

> 10

 

> 11

majom

4,0

> 4

 

> 11

 

Az LD50-értékek azt mutatják, hogy a DMSO viszonylag ártalmatlan anyag. Ez elsősorban a percutan alkalmazásra érvényes.

 

b) Szubakut és krónikus toxicitás

Orális adagolás:

6 héten keresztül egereknek napi 2,5 g DMSO/ttkg dózis adagolásakor patológiás eltérések nem mutatkoztak. Kutyák esetében csak nagyon magas DMSO-adagok esetében jelentkeztek májkárosodások.

 

Helyi alkalmazás:

Mint azt az LD50-értékek az összes vizsgált állatfajnál mutatják, a DMSO-nak helyi alkalmazáskor csekély toxicitása van (LD50-értékek > 10 g / ttkg).

 

c) Teratogén hatás / fertilitás

Patkányoknál egyszeri 5 g DMSO / ttkg dózis nem mutatott teratogén hatást és nem befolyásolta a fertilitást.

Ismételt, nagy DMSO-adagok egereknél, patkányoknál és hörcsögöknél teratogén hatásokat tudtak kiváltani.

 

d) Mutagenitás / karcinogén hatás

A rendelkezésre álló adatok szerint karcinogén hatás nem valószínű, a mutagén hatás kizárható.

 

Heparin:

A heparin toxicitása rendkívül csekély. Nagy koncentrációk mellett (180 000 I.E./100 g) gyakrabban fordulhatnak elő haematomák.

A heparin mutagenitására, rákkeltő hatására és teratogenitására vonatkozóan ismeretanyag nem áll rendelkezésre.

 

Dexpantenol:

A dexpantenol gyakorlatilag teljes mértékben pantoténsavvá alakul. 1 g dexpantenol 936 mg pantoténsavnak felel meg.

 

 

 

 

 

 

Ca-pantotenát, LD50: értékek g/ttkg-ban megadva

 

 

po.

sc.

ip.

iv.

egér

10

2,7

0,92

0,91

patkány

> 10

3,4

0,82

0,83

 

Dexpantenol, LD50: értékek g/ttkg-ban megadva

 

 

po.

egér

6,25

patkány

3,0

 

A pantoténsavra, ill. dexpantenolra vonatkozóan mutagén, teratogén és karcinogén hatások nem ismertek.

A pantoténsav és a dexpantenol gyakorlatilag nem toxikusak, ezzel szemben a pantoténsav hiány teratogén hatású.

 

 

6.       GYÓGYSZERÉSZETI JELLEMZŐK

 

6.1     Segédanyagok felsorolása

 

Izopropil-alkohol, Carbopol 980, Chemophor CO 455, fenyőtű olaj, citronella olaj, trometamol, rózsa olaj, tisztított víz.

 

6.2     Inkompatibilitások

 

Nincsenek.

 

6.3     Felhasználhatósági időtartam

 

2 év.

 

6.4     Különleges tárolási előírások

 

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

 

6.5     Csomagolás típusa és kiszerelése

 

50 g gél fehér színű műanyag kupakkal lezárt alumínium tubusba töltve.

1 x 50 g tubus falkartonban.

 

6.6     A megsemmisítésre vonatkozó különleges óvintézkedések

 

Megjegyzés  X (egy keresztes)

Kiadhatóság: I. csoport

Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszerkészítmények (VN).

 

7        FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA

 

ratiopharm Hungária Kft.

 

 

8        A FORGALOMBAHOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA

 

OGYI-T-2008/014

 

9.       A FORGALOMBAHOZATALI ENGEDÉLY ELSŐ KIADÁSÁNAK/MEGÚJÍTÁ­SÁNAK DÁTUMA

 

2005. december 27.

 

 

10.     A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA

 

2005. december 27.

 

Alkalmazási előírás OGYI-engedély száma: 10155/40/05.

 


Megjelenítve 1-től 1-ig ( 1 termékből)A honlapon található információk a tájékoztatást szolgálják, nem jelentenek konkrét terápiás javaslatot és nem helyettesítik szakember felkeresését. A kockázatokról és a mellékhatásokról kérjük, olvassa el a betegtájékoztatót, kérdezze meg kezelőoorvosát, vagy hívja patikánkban gyógyszerészét!

A Gazdagréti Gyógyszertár az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztiorvosi Hivatala engedélyével végez internetes gyógyszerkereskedelmi tevékenységet.
Az internetes gyógyszerkereskedelmet folytató gyógyszertárak hivatalos listája ITT TÖLTHETŐ LE.

© 2012 - Gazdagréti Gyógyszertár, Minden jog fenntartva.
Adatkezelés    |    ÁSZF    |    Impresszum    |    Honlaptérkép