Bejelentkezve: {bejelentkezve_login_name}
1118 Gazdagréti tér 6. Tel.: 06-1-246-3364 Nyitva: H-P 8-20-ig, Sz: 8-14-ig
Katalógus >> Választott termék >> Nurofen 125 mg végbélkúp gyermekeknek (10x)
ÜDVÖZÖLJÜK -

Keresés a webpatikában

Kosár tartalom

Érték (Bruttó) összesen: 0 Ft

Termékajánló

Phytolacca americana golyócskák C 9 (4g)

1.155Ft

Bankkártyás fizetés szolgáltatója:

Simple vásárlói tájékoztató

A Gazdagréti Gyógyszertár az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyével végez internetes gyógyszerkereskedelmi tevékenységet.

Pick-Pack-Pont csomag átvevőhelyek

Az ország 240 településén megtalálható több mint 800 Pick Pack Pont segítségével Ön személyesen is átveheti a megrendelt csomagot.

A megrendelt áru Pick Pack Pont-ba történő megérkezésekor SMS értesítést kap, melyet követően csomagját azonnal átveheti az értesítést követően 7 munkanapon keresztül az üzletek nyitva tartási ideje alatt. A csomagok szombaton, sőt vasárnap is átvehetőek, egészen estig.

A kiválasztott Pick Pack Ponton a készpénzes fizetés mellett a Pick Pack Pontok nagy százalékánál lehetőség van a bankkártyával történő fizetésre is. Megrendelésének átvétele előtt kérjük mindenképpen tájékozódjon, hogy a kiválasztott Pick Pack Pont-ban lehetséges-e bankkártyával kiegyenlítenie számláját.

A részletes boltlistát nyitva tartással és kártyaelfogadási lehetőséggel IDE KLIKKELVE találja.

A Pick Pack Ponton történő átvételnél a megrendelt termékek összértéke nem haladhatja meg a bruttó 127.000 Ft-ot (nettó 100.000 Ft-ot). (Csomagkiadási szabályban változás)

A személyes átvétel minél gyorsabb lebonyolítása érdekében kérjük, nyomtassa ki az automatikus visszaigazoló e-mail értesítést vagy jegyezze fel a rendelés azonosító számát.

A szolgáltatás díja: 1300 Ft.

Pontos nyitvatartási adatokat és a boltokra vonatkozó egyéb információkat a www.pickpackpont.hu/atveteli-pont oldalon talál.

Csomagját a www.pickpackpont.hu/csomagkereso oldalon követheti nyomon.


Ára: 2.066 Ft
Egységár: 206,60 Ft/db
Kód: 675820

- Vény nélkül kapható gyógyszerek
- Idegrendszer
- Láz- és fájdalomcsillapítók

- Közepes és enyhe fájdalom tüneti kezelése. - Láz tüneti kezelése. A Nurofen 125 mg végbélkúp gyermekeknek hányás esetén ajánlott, vagy amikor szájon át alkalmazandó készítmény adása nem lehetséges.

 

1.       A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE

 

Nurofen 125 mg végbélkúp gyermekeknek

 

 

2.       MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

 

125 mg ibuprofén végbélkúponként.

 

A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.

 

 

3.       GYÓGYSZERFORMA

 

Végbélkúp.

1,14-1,26 g fehér vagy sárgásfehér, torpedó alakú végbélkúp.

 

 

4.       KLINIKAI JELLEMZŐK

 

4.1     Terápiás javallatok

 

Közepes és enyhe fájdalom tüneti kezelése.

Láz tüneti kezelése.

 

A Nurofen 125 mg végbélkúp gyermekeknek hányás esetén ajánlott, vagy amikor szájon át alkalmazandó készítmény adása nem lehetséges.

 

4.2     Adagolás és alkalmazás

 

Végbélben történő alkalmazásra.

A készítmény alkalmazása előtt a lázat fizikális módon (pl. hűtőfürdő) kell megpróbálni csökkenteni.

Az ibuprofén maximális napi adagja 20-30 mg/ttkg három vagy négy részletre elosztva a következők szerint:

 

12,5-17,0 kg testsúlyú (kb. 2-4 éves) gyermekeknek a kezdő dózis 1 kúp, a továbbiakban, amennyiben szükséges, 6-8 óránként további 1 kúp adható. 24 órán belül 3 kúpnál (375 mg) több nem adható.

 

17,0-20,5 kg testsúlyú (kb. 4-6 éves) gyermekeknek a kezdő dózis 1 kúp, a továbbiakban, amennyiben szükséges, 6 óránként további 1 kúp adható. 24 órán belül 4 kúpnál (500 mg) több nem adható.

 

A Nurofen 125 mg végbélkúp gyermekeknek 12,5 kg testsúly (kb. 2 év) alatti gyermekeknek nem adható, mivel ilyen esetben kisebb hatóanyag tartalmú kúp alkalmazása szükséges.

 

Máj- és vesefunkció-károsodás esetén a Nurofen 125 mg végbélkúp gyermekeknek használata előtt az orvossal való konzultáció szükséges.

A Nurofen 125 mg végbélkúp gyermekeknek maximum 3 napig adható.

Amennyiben a beteg tünetei ez idő alatt nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak a kezelőorvossal való konzultáció szükséges.

 

4.3     Ellenjavallatok

 

·            Ibuprofénnel vagy más nem szteroid gyulladáscsökkentővel illetve a készítmény bármely más összetevőjével szemben fennálló túlérzékenység.

·            Kórelőzményben szereplő, szalicilát vagy más nem szteroid gyulladásgátló készítmények szedésével összefüggésben jelentkezett, bronchospasmus, asztma, rhinitis vagy urticaria.

·            Kórelőzményben szereplő vagy jelenleg is fennálló peptikus fekélybetegség vagy gastrointestinalis vérzés.

·            Súlyos szívelégtelenség.

·            Súlyos májelégtelenség, súlyos veseelégtelenség.

·            Systemas lupus erythematosus.

·            A terhesség utolsó 3 hónapja alatt (ld. 4.6. pont).

 

4.4     Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

 

Adása fokozott óvatosságot igényel olyan betegeknél, akiknél:

·            systemas lupus erythematosus vagy kevert kötőszöveti betegség (ld. 4.8. pont).

·            gastrointestinalis betegség, vagy a bélrendszer krónikus gyulladásos megbetegedése

(pl. colitis ulcerosa, Crohn-betegség), végbél vagy végbélnyílás megbetegedései,

·            magas vérnyomás betegség és/vagy cardialis megbetegedés,

·            beszűkült vesefunkció,

·            májbetegség áll fenn.

 

Azon betegek esetében, akiknek kórtörténetében hipertónia és/vagy szívelégtelenség szerepel, óvatosság (orvossal, gyógyszerésszel történő konzultáció) szükséges a kezelés megkezdése előtt, mivel NSAID-ok alkalmazásával kapcsolatosan folyadékretenció, hipertónia és ödéma előfordulásáról számoltak be.

 

Gastrointestinalis vérzés vagy ulceratio/perforáció alakulhat ki melyeket nem szükségszerűen előznek meg figyelmeztető jelek vagy nem szükségszerűen korlátozódnak olyan betegekre kiknek kórelőzményében ezen kórképek előfordulnak. Gastrointestinalis vérzés vagy ulceratio esetén a kezelést azonnal meg kell szakítani.

 

Azon betegeknél, akiknél a kórelőzményben szerepel vagy jelenleg is fennáll asthma bronchiale, krónikus rhinitis, sinusitis, orrpolip vagy allergiás betegségük van, bronchospasmus léphet fel.

 

Közvetlenül súlyos műtétek után történő alkalmazása alatt szakorvosi ellenőrzés szükséges.

 

Szívelégtelenség, máj- vagy veseelégtelenség esetén, diuretikumok egyidejű szedésekor vagy folyadék veszteséggel járó nagyobb sebészeti beavatkozást követően a vizelet-kiválasztás és vesefunkció rendszeres ellenőrzése megfontolandó.

 

Idős korban megnő a mellékhatások következményeinek kockázata.

A mellékhatások kialakulásának kockázata csökkenthető, ha szedése a legkisebb hatékony dózisban és a lehető legrövidebb ideig történik.

 

Az alkalmazási előírással ellentétben, hosszú ideig tartó nagy dózisban történő alkalmazásakor fejfájás jelentkezhet, melynek gyógyítása tilos az adott gyógyszer adagjának további emelésével.

 

Fájdalomcsillapító gyógyszerek rendszeres alkalmazása, különösen különböző lázcsillapító anyagok kombinációja esetén, a vese elégtelen működésének veszélyével járó tartós károsodásához vezethet (analgesic nephropathy).

 

Tartós alkalmazás esetén a máj-, vesefunkció és vérkép ellenőrzése szükséges.

 

Az ibuprofén csakúgy mint más ciklooxigenáz/prosztaglandin szintézist gátló hatóanyagok használata károsan befolyásolhatja a fertilitást így nem ajánlott azon nőknek akik teherbe kívánnak esni. Azon nőknél, akik nehezen esnek teherbe vagy meddőségi kivizsgáláson vesznek részt, az ibuprofén szedésének felfüggesztése megfontolandó.

 

Kivételes esetekben a bárányhimlő súlyos felületi elfertőződésekhez és bőr alatti kötőszöveti komplikációkhoz vezethet. Mivel jelenleg nem zárható ki, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek szerepet játszanak ezen fertőzések súlyosbításában, bárányhimlő esetén nem ajánlott az ibuprofén alkalmazása.

A nemkívánatos hatások előfordulása minimálisra csökkenthető, ha a tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák (lásd alább a gastrointestinális és cardiovascularis kockázatokat).

 

Cardiovascularis és cerebrovascularis hatások

 

Klinikai és epidemiológiai vizsgálatokból származó adatok szerint az ibuprofen alkalmazása során kis mértékben fokozódhat az artériás thrombotikus események (pl. miokardiális infarktus, stroke) kialakulásának kockázata, különösen nagyobb adagok (napi 2400 mg) hosszabb ideig történő alkalmazása esetén. Összességében, az epidemiológiai vizsgálatok szerint a kis adagokban (pl. napi ≤ 1200 mg) alkalmazott ibuprofen nem jár a miokardiális infarktus fokozott kockázatával.

 

4.5     Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

 

Ibuprofént az alábbiakban felsorolt gyógyszerekkel együtt szedő betegek esetén a klinikai és biológiai paraméterek rendszeres ellenőrzése megfontolandó.

 

Az ibuprofén adása nem ajánlott az alábbi gyógyszerekkel kombinációban:

·            Aszpirin vagy más NSAID-ok és glükokortikoidok. Ezen anyagok megnövelhetik a gastrointestinalis rendszerre kifejtett nem kívánt hatások kockázatát.

·            Antikoagulánsok. Az orális antikoagulánsok hatása fokozódhat és a vérzés veszélye megnőhet.

 

Az ibuprofén csak nagy körültekintéssel adható az alábbi gyógyszerekkel kombinációban:

·            A vérnyomáscsökkentők és vizelethajtók mivel a NSAID-ok csökkenthetik ezen gyógyszerek hatását. A renális hatások mint pl. a hyperkalaemia kockázata megnövekedhet és a betegeket a megfelelő mértékű folyadékfelvétel fenntartására kell ösztönözni.

·            Lítium. A szérum lítium szintje bizonyítottan megnőhet.

·            Digoxin, fenitoin. A szérum digoxin és fenitoin szintje megnőhet.

·            Metotrexát. A szérum metotrexát szintje bizonyítottan megnőhet.

·            Takrolimus. A nephrotoxicitás veszélye megnő együttadás esetén.

·            Ciklosporin. Gyógyszerkölcsönhatás alakulhat ki, amely a nephrotoxicitás kockázatának növekedéséhez vezethet.

 

4.6     Terhesség és szoptatás

 

Terhesség

 

Nem áll rendelkezésre megfelelő adat az ibuprofén biztonságos használatának alátámasztására terhes nők esetében. Állatokon végzett vizsgálatok során reproduktív toxicitást észleltek (ld. 5.3. pont). Emberek esetében ennek lehetséges kockázata nem bizonyított. A terhesség első és második trimeszterében az ibuprofén használata lehetőség szerint elkerülendő. Ha az ibuprofén alkalmazása szükséges, a legkisebb hatékony dózisban és a lehető legrövidebb ideig kell szedni.

 

A terhesség utolsó trimesztere alatt az ibuprofén ellenjavallt. Az ibuprofén hatásmechanizmusa miatt a méh összehúzódás gátlása, a terhesség időtartamának meghosszabbodása, a szülés lefolyásának megnyúlása, magzati cardiopulmonalis (ductus arteriosus idő előtti záródása, pulmonalis hypertensio) és renalis (oliguria, oligohydramnion) toxicitás, továbbá az anya és gyermeke vérzésre való hajlamosságának fokozódása és az anya esetében fokozott ödéma-képződés alakulhat ki.

 

Szoptatás

 

Az ibuprofén és metabolitjai alacsony koncentrációban kiválasztódnak az anyatejbe. Mivel gyermekekre káros hatások mostanáig nem váltak ismertté, a szoptatás megszakítása nem szükséges, amennyiben alkalmazása rövid ideig, a fájdalom és láz csillapítására előírt dózisban történik.

 

A fertilitást illetően ld. 4.4. pont.

 

4.7     A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre

 

Rövid ideig tartó alkalmazása esetén különleges elővigyázatosság nem szükséges.

 

4.8     Nemkívánatos hatások, mellékhatások

 

Az alábbiakban felsorolt mellékhatásokat olyan esetekben tapasztalták, amikor az ibuprofént közepes vagy enyhe fájdalom vagy lázas állapotok rövidtávú kezelésére használták.

Hosszabb ideig tartó kezelés, vagy más indikációban való alkalmazás esetén további nemkívánatos hatások jelentkezhetnek.

 

Emésztőrendszeri betegségek

 

Nem gyakori (>1/1,000,<1/100): gastrointestinalis rendellenességek, mint pl. dyspepsia, gyomorfájdalom, hányinger.

 

Ritka (>1/10,000,<1/1,000): diarrhoea, flatulentia, obstipatio, vomitus.

 

Nagyon ritka (<1/10,000): gastrointestinalis ulceratio, melyhez néha vérzés és perforáció társulhat.

 

Idegrendszeri betegségek

 

Nem gyakori (>1/1,000,<1/100): fejfájás

 

Vese- és húgyúti betegségek

 

Nagyon ritka (<1/10,000):

·            csökkent vizelet-kiválasztás, ödéma alakulhat ki. Akut veseelégtelenség is előfordulhat.

·            papillaris necrosis, különösen a gyógyszer hosszú távú alkalmazása esetén.

·            a szérum karbamid koncentrációjának emelkedése.

 

Máj- és epebetegségek

 

Nagyon ritka (<1/10,000): a májműködés zavarai, főként a gyógyszer hosszú távú alkalmazása esetén.

 

Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek

 

Nagyon ritka (<1/10,000): vérképzés zavarai (anémia, leukopenia, thrombocytopenia, pancytopenia, agranulocytosis), melynek első jelei: láz, torokfájás/torokgyulladás, a száj superficialis fekélye, influenzaszerű tünetek, nagyfokú kimerültség, orr- és bőrvérzés.

 

Bőr és bőr alatti kötőszövetek betegségei

 

Nagyon ritka (<1/10,000): súlyos bőrreakciók, mint pl. erythema multiforme. Kivételes esetben bárányhimlőben szenvedő betegnél súlyos felületi elfertőződések és bőr alatti kötőszöveti komplikációk alakulhatnak ki.

 

Immunrendszeri betegségek

 

Nagyon ritka (<1/10,000): fennálló autoimmun-betegség esetén (systemas lupus erythematosus, kevert kötőszöveti betegség) az ibuprofén kezelés hatására egy-egy esetben asepticus meningitis tüneteit (nyakmerevség, fejfájás, hányás, hányinger, láz, dezorientáció) észlelték.

 

Általános tünetek

 

Nem gyakori (>1/1,000,<1/100): túlérzékenységi reakciók (urticaria, pruritus).

 

Nagyon ritka (<1/10,000): súlyos túlérzékenységi reakciók, melynek tünetei az alábbiak lehetnek: az arc, a nyelv, a gége duzzanata, nehézlégzés, tachycardia, alacsony vérnyomás, súlyos sokk.

Asztma súlyosbodása.

Ödéma, hipertónia és szívelégtelenség előfordulásáról számoltak be NSAID alkalmazásával kapcsolatban.

Klinikai és epidemiológiai vizsgálatokból származó adatok szerint az ibuprofen alkalmazása során kis mértékben fokozódhat az artériás thrombotikus események (pl. miokardiális infarktus, stroke) kialakulásának kockázata, különösen nagyobb adagok (napi 2400 mg) hosszabb ideig történő alkalmazása esetén (lásd 4.4 pont).

 

4.9     Túladagolás

 

A túladagolás tünetei:

200 mg/ttkg –ot meghaladó dózis esetében fennáll a mérgezés veszélye.

 

A túladagolás tünetei a következők lehetnek: hányinger, hányás, gyomorfájdalom, fejfájás, szédülés, álmosság, nystagmus, homályos látás, fülzúgás és ritkán alacsony vérnyomás, metabolikus acidózis, veseelégtelenség, eszméletvesztés.

 

Javasolt terápia:

Nincs speciális antidotuma. A betegeket szükség esetén a megfelelő tüneti kezelésben kell részesíteni. Adott esetben szupportív terápia javasolt.

 

 

5.       FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

 

5.1     Farmakodinámiás tulajdonságok

 

Farmakoterápiás csoport: Nem szteroid gyulladáscsökkentők és reuma ellenes szerek.

ATC-kód: M01AE01.

 

Az ibuprofén nem szteroid gyulladásgátló (NSAID), melynek prosztaglandin szintézis gátlásán keresztül kifejtett hatékonyságát állatokon végzett szokványos, gyulladást vizsgáló kísérleti modellekben igazolták. Emberek esetében az ibuprofén csökkenti a gyulladásos fájdalmat, a duzzanatokat és a lázat, továbbá reverzibilisen gátolja a thrombocyta-aggregációt.

Klinikai hatékonyságát igazolták olyan közepes vagy enyhe fájdalmak kezelésében, mint a fogzási fájdalom, a fogfájás, fejfájás, fülfájás, torokfájás, posztoperatív fájdalmak, lágy szöveti sérülések, továbbá a láz csillapításában, beleértve a védőoltások következtében fellépő lázas állapotokat, valamint a megfázással és influenzával együtt járó fájdalom és láz kezelésében.

 

5.2     Farmakokinetikai tulajdonságok

 

A végbélben történő alkalmazást követően az ibuprofén gyorsan és majdnem teljes mértékben

felszívódik. A plazma csúcskoncentrációt 0,75 órával a 60 mg végbélkúp alkalmazását követően éri el.

A felszívódott ibuprofén erősen kötődik a plazma-proteinekhez és bejut a synovialis folyadékba. Az ibuprofén a májban két fő metabolitra bomlik, amelyek, elhanyagolható mennyiségű változatlan ibuprofénnel együtt, elsősorban a vesén keresztül ürülnek ki szabad, vagy konjugált formában. A veséken keresztül történő kiürülés gyors és teljes.

Eliminációs felezési ideje kb. 2 óra. Idősebbekben nem változik szignifikánsan a farmakokinetikai profil.

 

5.3     A preklinikai biztonságossági vizsgálatok eredményei

 

Az állatokon végzett vizsgálatok során az ibuprofén szubkrónikus és krónikus toxikus hatása elsősorban a gastrointestinalis tractus laesiojában és ulceratiojában mutatkozott meg. Az in vitro és in vivo vizsgálatok során nem született klinikailag releváns bizonyíték az ibuprofén potenciális mutagén hatására vonatkozóan. A patkányokon és egereken végzett vizsgálatok során nem találtak bizonyítékot az ibuprofén karcinogén hatására vonatkozóan. Az ibuprofén gátolta az ovulációt nyulak esetében és implantációs zavarhoz vezetett különféle állatfajok esetében (nyulak, patkányok, egerek). A vizsgálatok azt mutatták, hogy az ibuprofén átjut a placentán, de patkányokban és nyulakban teratogén hatást nem észleltek.

 

 

6.       GYÓGYSZERÉSZETI JELLEMZŐK

 

6.1     Segédanyagok felsorolása

 

Szilárd zsír

 

6.2     Inkompatibilitások

 

Nincs adat.

 

6.3     Felhasználhatósági időtartam

 

3 év.

 

6.4     Különleges tárolási előírások

 

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

 

6.5     Csomagolás típusa és kiszerelése

 

5 db vagy 10 db vagy 15 db vagy 20 db 1,14-1,26 g végbélkúp PE / Al szalagfóliában és dobozban.

 

6.6     A megsemmisítésre vonatkozó különleges óvintézkedések

 

Nincsenek

 

Megjegyzés: X (egy keresztes)

Osztályozás: I. csoport

Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN).

 

 

7.       A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA

 

Reckitt Benckiser Healthcare International Ltd.

103-105 Bath Road, Slough, Berkshire SL1 3UH, Egyesült Királyság

 

 

8.       A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA(I)

 

OGYI-T-6793/08-11.

 

 

9.       A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY ELSŐ KIADÁSÁNAK/ MEGÚJÍTÁSÁNAK DÁTUMA

 

2006. június 2.

 

 

10.       A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA

 

2007. augusztus 28.


Megjelenítve 1-től 1-ig ( 1 termékből)A honlapon található információk a tájékoztatást szolgálják, nem jelentenek konkrét terápiás javaslatot és nem helyettesítik szakember felkeresését. A kockázatokról és a mellékhatásokról kérjük, olvassa el a betegtájékoztatót, kérdezze meg kezelőoorvosát, vagy hívja patikánkban gyógyszerészét!

A Gazdagréti Gyógyszertár az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztiorvosi Hivatala engedélyével végez internetes gyógyszerkereskedelmi tevékenységet.
Az internetes gyógyszerkereskedelmet folytató gyógyszertárak hivatalos listája ITT TÖLTHETŐ LE.

© 2012 - Gazdagréti Gyógyszertár, Minden jog fenntartva.
Adatkezelés    |    ÁSZF    |    Impresszum    |    Honlaptérkép